35 Yaşından Sonra Hamilelik Hakkında Bilmeniz Gerekenler
35 Yaşından sonra hamilelik mi planlıyorsunuz? Annelerin yaşayabileceği durumları ve nasıl sağlıklı bir hamilelik geçirebileceğinizi öğrenin.
Eğer 35 yaşından büyükseniz ve hamile kalmayı düşünüyorsanız, yalnız değilsiniz. Pek çok kadın hamileliğini 30’lu yaşlara veya daha ilerisine ertelemekte ve sağlıklı bebeklere sahip olabilmekte. Çeşitli özel bakımlar aracılığıyla, bebeğinizin en iyi şekilde hayata başlamasını sağlayabilirsiniz.
35 Yaşından Sonra Hamilelik Riskleri Anlayın
Biyolojik saat hayatın gerçeklerindendir fakat 35 yaş ile ilgili sihirli bir şey yoktur. 35 yaş, basitçe, kayda değer bazı risklerin ortaya çıkabildiği herhangi bir yaştır. Bu riskler aşağıdakileri içerebilir:
Hamile kalmanız daha uzun zaman alabilir. Sınırlı sayıda yumurta hücresi ile doğarsınız. 30’lu yaşlarınıza geldiğinizde, düzenli olarak regl olsanız bile, daha az ovülasyon yaşıyor olabilirsiniz ve yumurta hücreleriniz kalite açısından zayıflamış olabilir. Yaşlı kadınların yumurtaları, gençlere göre çok daha zor döllenmektedir. Bu hamile kalamayacağınız anlamına mı gelir? Elbette hayır. Basitçe, biraz uzun zaman alabilir. Eğer 35 yaşından yaşlıysanız ve altı ay düzenli ilişkiden sonra hamile kalamadıysanız, sağlık kuruluşunuzdan danışmanlık almanızda fayda olabilir.
Birden fazla çocuğa hamile kalmaya yatkınsınızdır. İkizlere sahip olma ihtimaliniz yaşınıza bağlı olarak artmaktadır. Vitro fertilizasyon gibi çeşitli yardımcı üreme teknolojileri de bu konuda büyük rol oynamaktadır. Ovülasyonu geliştiren bu tarz uygulamalar, ikiz veya daha fazla çocuk doğurma ihtimalini de artırmaktadır.
Gebeliğe bağlı şeker hastalığına daha yatkınsınızdır. Yaşlı kadınlarda daha sık görülen ve gebelik döneminde ortaya çıkan bu şeker hastalığı, düzenli bir diyet, egzersiz gibi yöntemler ile engellenebilir. Bazı durumlarda ilaç tedavisi gerektirebilir. Tedavisiz bırakmak, bebeğin fazla gelişmesine ve sakat doğumlara sebep olabilir. Ayrıntılı bilgi için gebelikte diyabet adlı yazımızı muhakkak okuyun
Hamilelik sırasında yüksek tansiyon riskiniz artar. Bazı araştırmalar, hamilelik sırasında ortaya çıkan yüksek tansiyona, yaşı büyük kadınların çok daha yatkın olduğunu göstermektedir. Sağlık kuruluşunuz bebeğin gelişimi ve sağlığını ve sizin tansiyonunuzu dikkatli bir şekilde takip edecektir. Bebeğin erken doğma ihtimaline karşı veya tansiyon probleminize yönelik ilaçlar almanız gerekebilir.
Sezaryene ihtiyacınız olabilir. Plasenta pervia gibi hamilelikten kaynaklı problemler, sezaryen doğum yapmanızı gerektirebilir. Doğum sancısı problemleri de yaşlı hamilelerde daha yaygındır. Sezaryen sonrası bakım için daha fazla bilgi:
Kromozom anormali riskiniz daha fazladır. Yaşı büyük annelerden doğan çocuklarda down sendromu gibi kromozom kaynaklı sakatlıkların oluşma riski daha fazladır.
Düşük riski daha yüksektir. Kromozom bozukluğu ve benzeri faktörlere bağlı olarak, yaşa orantılı olarak, düşük yapma riski de artmaktadır.
Çocuğun biyolojik babasının yaşı da risklere sebep olabilmektedir. Erkeklerde, 30’lu yaşların sonuna doğru dölleme problemleri ortaya çıkabilir. Bazı araştırmalara göre, 40 yaşından sonra baba olan erkeklerin çocuklarında otizm riski, 30 yaşında baba olanlara göre daha fazla olmaktadır. 2010 yılında yapılan bir araştırma da, 40 yaşından yaşlı bir babaya ve 30 yaşından genç bir anneye sahip bir çocukta otizm riskinin çok daha yüksek olduğunu göstermektedir. 50 yaşından sonra baba olan erkeklerin çocuklarında ise, kemik gelişmesi problemi veya yaşa bağlı olarak genetik mutasyonlar gibi problemler görülebilmektedir.
Sağlıklı seçimler yapın
Kendinize iyi bakmak, bebeğinize iyi bakmanın en iyi yoludur. Aşağıdakilere özen gösterin:
Gebelik öncesi randevu alın. Hamilelikten önce, doktorunuzdan bu duruma vücudunuzun hazır olup olmadığını öğrenmek için randevu alın. Doktorunuz, genel sağlığınız hakkında sizi bilgilendirecek ve sağlıklı bir hamilelik geçirmeniz, sağlıklı bir bebek doğurmanız için gerekli olan değişiklikleri yapmanızı önerecektir. Gebelik öncesi doktor randevusu, doğurganlığınız veya 35 yaşından sonra hamilelik ile ilgili aklınızda olan sorulara cevap bulmanız için çok iyi bir fırsat olacaktır. Hamilelik hakkında aklınızda soru işaretleri varsa, randevunuz sırasında bunları dile getirin.
Düzenli kontroller yaptırın. Hamileliğiniz sırasında, kendi sağlığınız ve bebeğinizin sağlığını en iyi şekilde takip edebilmek için sağlık kuruluşunuza düzenli olarak başvurun. Önemsiz bile olsa, herhangi bir belirti veya işaret fark ettiğinizde, doktorunuza bahsedin. Doktorunuz ile konuşmak, aklınızdaki soru işaretlerini atmanızda faydalı olacaktır.
Sağlıklı bir diyet yapın. Hamileliğiniz sırasında, normalden daha fazla folik asit, kalsiyum, demir, protein ve diğer minerallere ihtiyaç duyarsınız. Eğer hali hazırda düzenli bir diyet yapıyorsanız devam edin. Hamilelikten ideal olarak birkaç ay önce başladığınız düzenli diyet, ihtiyacınız olanı karşılamanızı sağlayacaktır.
Akıllıca kilo alın. Düzgün ölçüde kilo almak bebeğinizin sağlığını destekleyecek ve doğum sonrasında daha hızlı kilo vermenizi sağlayacaktır. Sağlıklı bir kadın için, hamilelikte 11 ile 16 KG arasında kilo almak önerilmektedir. Eğer hamilelikten önce fazla kilolarınız varsa, hamilelik sırasında daha az kilo almanız gereklidir. Eğer ikiz veya üçüz bekliyorsanız, normalde daha fazla kilo almanız önerilmektedir. Sizin için almanız gereken uygun kiloyu öğrenmek için sağlık kuruluşunuza başvurun.
Fiziksel aktiviteye başlayın. Sağlık kuruluşunuz aksini belirtmediği takdirde, hamilelik fiziksel aktivitelere başlamak için ideal bir zamandır. Düzenli fiziksel aktivite, enerjinizi artırarak hamilelikten dolayı ortaya çıkan rahatsızlıkları gidermenizi sağlayacaktır. Hepsinden öte, düzenli egzersiz, kas gücünüzü ve dayanıklılığınızı artırarak, doğuma ve doğum sancılarına hazırlanmanızı sağlayacaktır. Özellikle herhangi bir sorununuz var veya yoksa bile her durumda, düzenli bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuza danışın.
Riskli durumlardan uzak durun. 35 Yaşından sonra hamilelik yada herhangi bir hamilelik dönemi sırasında alkol, sigara ve illegal ilaçlar kullanılamamalıdır. Alacağınız herhangi bir takviye veya ilaç için de doktorunuza başvurmanız gereklidir.
Kromozom anormalileri için gebelik esnasında testler yaptırın. Kolyon villus örnekleri ve amniyosentez gibi çeşitli testler, bebeğinizin kromozomlarının incelenmesini sağlayarak, herhangi bir kromozon bozukluğuna sahip olup olmadığını öğrenmenizi sağlayacaktır. Ancak bu testler, düşük bir ihtimal de olsa, düşük yapma riskinizi artırmaktadır. Doktorunuz, herhangi bir risk olup olmadığı konusunda sizi bilgilendirecektir. Hepsinden öte, bu testler, bebeğinizin sağlığını anlamanızı sağlayacak ve gelecekte rastlayabileceğiniz olumsuzluklara hazırlanmanızı sağlayacaktır.
Geleceğe bakın
Gebelikten önce bile olsa, şu anda verdiğiniz kararlar bebeğinize etki edecektir. Hamileliği düşünmek, bebeğinizi yetiştirmek ve gelecekte olabilecek değişikliklere göğüs germek demektir.
*Blog yazıları ve içerikleri sadece bilgilendirme amaçlıdır. Blog yazılarında tedavi yerine geçen sağlık hizmetlerine yönelik bilgilere yer verilmemiştir. Teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza danışınız.