Alzheimer Tanısı: Hasta Yakınları İçin İpuçları

alzheimer tanısı
Aileden sevilen biri Alzheimer tanısı aldığı zaman bunun konusunu açmak ve hakkında konuşmak çok zordur. İşte hasta yakını için tanıyı paylaşma ipuçları: Alzheimer tanısı almış bir yakınınıza örneğin anne ya da babanıza bakıyorsanız yakınınızın Alzheimer tanısı aldığını ailenize ve yakınlarınıza nasıl anlatacağınızı ve açıklayacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Eğer sevdiğiniz hastalığını yakınları ile paylaşmak istiyor ise bunu nasıl yapacaksınız? Aileniz ve yakınınızın arkadaşları hastalığı öğrenince nasıl tepki verecek? Çevreniz, bu haber karşısında hasta yakınınıza nasıl davranacak? Hastalığı diğer insanlar ile paylaşmadan önce bu ipuçlarına mutlaka göz atın.

Alzheimer Tanısı Paylaşımı: Başlarken

Yakınınızın Alzheimer tanısı aldığını öğrenmenizin hemen ardından gelişen süreç, stresli ve can sıkıcı olabilir. Siz ve yakınınız ilk zamanlarda hastalık ile yüzleşmek için direnebilirsiniz. Yakınınız, çevresinin ona korku ve çekince ile yaklaşmasından endişe ederek hastalığının başkaları tarafından bilinmesini istemeyebilir. Bu süreçte yakınınızın gizlilik isteğine saygı göstermek ile hastalık ile ilgili birileri konuşma isteğinizin arasında kalmış gibi hissedebilirsiniz. Eğer mümkün ise bu durumun üstesinden nasıl geleceğinizi yakınınız ile birlikte konuşun. Konuyu başkalarına anlatıp akıl almak için ondan iznini isteyin. Konuyu yakınınıza hala kendi fikirlerini belirtebilecek durumda iken açın. Eğer hastalığın paylaşımı konusunda kime açılacağınızdan endişe ediyorsanız; ilk kez, yakınınızın çevresinde olan ve ondaki değişiklikleri hali hazırda fark eden birine açılın. Ailenizin durumu anlayamayacağından ya da bu durumu bilmenin onların omzunda ağır bir yük olacağından yana endişeleriniz var ise bu durum için bir alternatif düşünün. Tanının bir süre gizli tutulması sizin için işleri bir süre kolaylaştırabilir. Fakat aileniz ve arkadaşlarınız er ya da geç bu durumu öğrenecek ve size bu süreçte yardımcı olacaklardır.

Alzheimer Tanısı Paylaşımı için Ne Demeli?

Yakınınızın Alzheimer olduğunu eşe dosta söylerken nelere dikkat etmeli?
  • Hastalığı ve etkilerini anlatın: Ailenizin ve çevrenizin; Alzheimer’ın beyin hücrelerini öldüren bir hastalık olduğunu anlamalarına yardımcı olun. Ve bunun yakınınızın kontrolü dışında geliştiğini, onun duruma müdahale edemediğini izah edin. Yakınınızın bundan sonra nasıl yaşayacağını, yaşama olasılığını ve hastalığında nasıl ilerlemeler olacağını anlatın. Çevrenizin, yakınınızın Alzheimer olduğunu öğrenmesi sizin ve yakınınızın hayatını kolaylaştıracaktır.
  • Kaynakları paylaşın: Alzheimer ile ilgili kurulmuş dernekler ya da sosyal gruplar ile iletişime geçin ve onlardan hastalığın seyrine dair bilgiler alın. Böylece hastalığı başka insanlar ile paylaşırken sağlıklı bilgilere sahip olmuş olursunuz.
  • Yardım isteyin: Akrabalarınızdan ve arkadaşlarınızdan yakınınıza ve size yardım etmeler için destek isteyin. Hatta bu konuda somut isteklerde bulunun. Örneğin sizin yerinize markete gitmelerini ya da yakınınızı bir gün doktora onların götürmesini isteyebilirsiniz.
Hastalığı paylaşacağınız kişi bir çocuk ise ona ne kadar bilgi vereceğinize onun yaşına göre karar verin.

Arkadaşlarınıza ve Çevrenize Yakınınıza Nasıl Davranacakları Konusunda Bilgi Verin

Yakınınızın hastalığını çevreniz ile paylaştığınızda onlara yakınınızın henüz neyi ne kadar anlayabildiğini ve hafızasının şuan ne durumda olduğunu anlatın.  Onlara yakınınızın kendilerini ya da olayları unuttuğu zaman nasıl davranmaları gerektiğini anlatın. Küçük bir çocuk Alzheimer’lı kişiye nasıl davranacağını bilemediği için sizi örnek alabilir. Siz de çevrenizdeki çocuğa yakınınız ile neler yapabileceğini, yakınınızın onunla neleri yapmaktan keyif alacağını anlatın. Çocuklar genellikle Alzheimer’lı hastadan korkup çekinebilirler. Bu gibi durumlarda onlara karşı dürüst olun ve hastalığın aslında korkulacak bir durum olmadığını anlatın. Bazı arkadaşlarınız veya akrabalarınız yakınınızın hastalığı ile yüzleşmede güçlük çekebilir. Beklide Alzheimer’lı yakınınızın etraflarında olması onları tedirgin edebilir. Siz bu durumda ilişkilerin kuvvetlenmesi ve yakınınıza iyi davranmaları konusunda çaba sarf etmelisiniz. Aileye ve arkadaşlara sevdikleri bir kişinin Alzheimer olduğu hakkında bilgi vermek oldukça zordur. Fakat en iyisi bu konu hakkında olabildiğince dürüst olmaktır. Yakınlarınıza hastalığı detaylıca anlattığınızda size ve hasta olan yakınınıza yardımcı olmaktan mutluluk duyacaklardır.

*Blog yazıları ve içerikleri sadece bilgilendirme amaçlıdır. Blog yazılarında tedavi yerine geçen sağlık hizmetlerine yönelik bilgilere yer verilmemiştir. Teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza danışınız.