Alzheimerlı Hasta Bakımı: Evde Uygulanabilecek Güvenlik İpuçları

alzheimerlı hasta bakımı
Alzheimerlı hasta bakımı stresli ve zor bir iş olabilir. Hastanız için evde güvenli bir ortam yaratmak için aşağıdaki önerileri dikkate alın. Ev güvenliği herkes için çok önemlidir fakat evde Alzheimerlı hasta bakımı hasta yakını için çok çok daha önemlidir. Evdeki kayabilecek küçük bir halı ya da çocuğunuzun yerde kalmış küçük bir oyuncağı yakınınızın kolayca kayıp düşmesine ve yaralanmasına neden olabilir. Bu gibi tehlikeli ve stresli durumları önlemek için evinizi nasıl daha güvenli bir hale getirebileceğinizi aşağıdaki önerileri okuyarak öğrenin.

Alzheimerlı Hasta Bakımı için Eviniz Ne Kadar Güvenli?

Yakınınızın hareketlerini, sağlığını ve kabiliyetlerini gözden geçirin. Yakınınız kendi başına güvenli bir şekilde merdivenleri inip çıkabilir mi? Geceleri uyanıp bilinçsizce dolaşıyor mu? Alzheimerlı hasta bakımı için bu soruları sormak önemlidir. Bu soruları kafanızda yanıtladıktan sonra tüm odaları gezip dolaşın ve yakınınıza zararı dokunabileceğini düşündüğünüz potansiyel eşyaları ortadan kaldırın ve odalar için yeni planlar ve değişiklikler düşünün. Değişiklikleri yakınınızın hayatını kolaylaştıracak şekilde yapmayı unutmayın.

Güvenli Mutfak Önerileri

  • Kırılabilecek ve potansiyel olarak tehlikeli olabilecek eşyaları ortadan kaldırın, bir dolaba kilitleyin. Çocuklardan uzak tutulan şeyleri yani; temizlik malzemelerini, kibritleri, alkollü içecekleri, bıçakları ve makasları ve mandal gibi eşyaları kolay ulaşılamayacak yerlere kaldırın.
  • Tehlikeli aletlere erişimi engelleyin. Örneğin soba gibi aletlerin etrafına emniyet kalkanları yaptırın.
  • Özellikle buzdolabı üzerine yapıştırılan yapay meyveleri kaldırın. Mıknatıslı ya da masa üzerinde süs olarak duran yapay meyveleri yakınınızın ulaşabileceği yerlerden kaldırın. Çünkü bunları gerçek zannedip yemeye kalkışabilir.

Yatak Odasının Güvenliği

  • Bir dinleme cihazı kullanın. Bebek monitörleri ya da telsizlerinden yakınınızı dinleme ve ondan haberdar olma konusunda faydalanabilirsiniz. Böylece yakınınız gece uyurken acil bir durum olduğunda telsiz yardımı ile ondan haber alabilirsiniz.
  • Isıtma cihazları kullanırken dikkat. Yakınınızın yatak odasında portatif ısıtıcı kullanmayın. Yakınınız, elektrikli bir battaniye veya benzeri bir araçtan yararlanıyor ise cihazın kontrol panelini onun ulaşamayacağı bir yerde tutun.
Yakınınızın, gece uyanıp banyoyu kullanmak, su içmek veya bir şeyler yemek gibi alışkanlıkları var ise bu ihtiyaçlarını yatmadan önce karşılamasına yardımcı olun. Gece kalkmak onun için her zaman güvenli olmayabilir, tehlikeli olabilir.

Salon Güvenliği İpuçları

  • Dağınıklıktan kaçının. Etrafta fazlaca gazete ve dergi bulundurmayın, okunanları kaldırın. Mobilyaların arasında rahat dolaşılabilecek alanlar yaratın. Etrafta plastik torba bulundurmayın. Büyük ve tehlikeli olabilecek dekoratif objelerden kaçının. Evde büyük bitki yetiştirmemeyi tercih edin.
  • Cam kapı, pencere ve mobilyaları işaretleyin. Yakınınızın göz hizasına denk gelecek şekilde camları işaretleyin. Böylece cam bölmelere çarpmasını ve kırılma sonucu meydana gelecek yaralanmaları önlemiş olursunuz.
  • Isıtıcılara dikkat. Elektrikli ısıtıcı, şömine ve benzeri ısı veren cihazları yakınınızın yanında iken çok dikkatli kullanın ve onu bu ekipmanlar çalışırken asla yalnız başına bırakmayın.

Banyo Güvenliği için İpuçları

  • Kaygan yüzeylere dikkat edin. Küvetinizin ya da duşunuzun önüne kaymaz paspaslar yerleştirin. Hatta banyoda yer alan tüm halı ve kilim türü örtülerin altına kaymayı önleyecek şeritler yapıştırın. Böylece yakınınızın banyoda başına kayıp düşmeye bağlı olarak gelecek kazaları önleyebilirsiniz.
  • Tutacaklar monte edin. Özellikle duşun içine, duştan çıkışın olduğu alana, klozetin yanına yakınınızın hareket ederken tutunup destek alabileceği tutacaklar yerleştirin. Böylece denge problemi yaşamadan rahatça hareket etmesine yardımcı olabilirsiniz.
  • Süngerlerden yardım alın. Yakınınızın özellikle banyo yaparken düşüp yaralanmasına engel olmak için musluğun başına süngerler takın. Bu yaralanma ihtimallerini azaltacaktır.
  • Duş başlığını değiştirin. Elde tutulan duş başlığını yaralanmaları önlemek adına plastik olanı ile değiştirin.
  • Potansiyel tehlikeleri ortadan kaldırın. Kesici, yaralayıcı ya da elektrikli aletleri yakınınıza zara vermemeleri için kilitleyip kaldırın. Tıpkı çocukların ulaşmaması gereken cihazları düşünerek o cihazları yakınınızdan uzak tutun. Özellikle de temizlik malzemelerini ve ilaçları kolay ulaşılamayan yerlere koyun.
  • Sıcaklığa dikkat. Yakınınızın duş yapacağı suyun sıcaklığa mutlaka önceden müdahale edin ve kontrol edin.
  • Kapı kilitlerini çıkarın. Yaşlı yakınınızın kendisini banyonun içine kilitlemesi ihtimalini ortadan kaldırmak için kitleri kaldırın ve kapıların kilitlenmesine engel olun.
Ayrıca;
  • Evinizin bodrum katı varsa dikkat. Yakınınızı bodruma inen merdivenlerden korumaya gayret edin. Merdivenleri tek başına inmesine ve çıkmasına izin vermeyin. Yalnız inmemesi için bodrum kapısını kilitleyin ya da inmesine engel olamıyorsanız merdivenlere korkuluk ve ışık yerleştirin.
  • Çamaşır makinesi ve kurutma makinesini kullanmasına izin vermeyin. Elektrikli cihazların doğuracağı tehlikelerin önüne geçmek için yakınınızı bu cihazlardan uzak tutun. Özellikle de bu makineler ile kullanılan yoğun deterjanları yakınınızın ulaşamayacağı yerlerden uzak tutun.

Dışarıda Güvenliği Sağlamak için

  • Çıkışlara dikkat edin. Yakınınız yürümekte güçlük çekiyor ise onun merdivenleri kullanmasına, eve girip çıkmasına yardımcı olacak şekilde hareket edin. Örneğin tekerlekli sandalye kullanıyor ise evinizin kapılarını genişletebilir ya da girişinize bir rampa yaptırabilirsiniz.
  • Adımlarına dikkat edin. Merdivenleri görüp rahat yürümesi için merdivenlerin kenarlarını parlak ve fosforlu bantlar ile işaretleyin. Merdivenleri aydınlatın. Karlı havalarda buzlanmaya bağlı olarak gerçekleşebilecek kazaları önlemek için böyle havalarda merdivenleri yalnız inip çıkmasına engel olun.
  • Havuzlara dikkat. Yakınınızın gezip dolaştığı park ve bahçelerde olabilecek süs havuzlarına düşmemesi için onu böyle yerlerde yalnız bırakmayın.

Alzheimerlı Hasta Bakımı için Diğer Güvenlik Önlemleri

  • Acil durumlar için hazırlıklı olun. Acil durumlarda aranacak ambulans, doktor, taksi ya da araçlı bir yakının numarasını daima telefonunuzun yanında tutun.
  • Gece lambaları kullanın. Yakınınızın geceleri yürüdüğü yolları küçük gece lambaları ile aydınlatın. Örneğin geceleri odasından tuvalete gitmek için çıkıyor ise kullandığı bu yolu devalı aydınlık tutun.
  • Evinizin içinde merdiven varsa dikkat. Eviniz iki katlı ise merdivenler boyunca mutlaka korkuluk olmasını sağlayın. Yine merdivenlere gece meydana gelebilecek kazaları önlemesi adına lambalar koyun.
  • Duman alarmı edinin. Özellikle mutfağa ve diğer odalara yangının peşinden gelebilecek dumanı tespit etmesi için alarm kurun. Yakınınız ocağı açık bırakabilir.
  • Prizlere dikkat. Yakınınız karar verme yetisinde zorluk çekiyor ise prizleri ve elektrik kablolarını ona zarar vermeyecek bir konuma getirin.
  • Kayan zeminlere dikkat edin. Evinizdeki parkeler ya da diğer zemin türleri fazla kayıyor ise kayganlığı kazalara neden olmaması için yok etmenizde fayda vardır. Kilim ya da halı gibi kayabilecek objeleri ise altlarına kaymaz şeritler yerleştirerek tehlikesiz bir hale getirin.
  • Bilgisayarınızı yedekleyin. Eğer yakınınız sizin bilgisayarınızı kullanıyor ise bilgisayarınızdaki önemli verilerinizi silinmesi ihtimaline karşı yedekleyin.
Alzheimer tanısı alan bir yakınınız sizinle birlikte yaşıyor ise evinizde bazı değişiklikler yapmanız gerekebilir. Değişiklikler için Alzheimer’lı yakınları olanlara danışabilir ya da profesyonel yardım alabilirsiniz. Unutmayın ev güvenliği yakınınızı tehlikelerden korurken sizin de içinizi rahatlatabilir.

*Blog yazıları ve içerikleri sadece bilgilendirme amaçlıdır. Blog yazılarında tedavi yerine geçen sağlık hizmetlerine yönelik bilgilere yer verilmemiştir. Teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza danışınız.