Alzheimer’lı Hasta Yakını Olmak: Etkili İletişimin İpuçları
Alzheimer’lı hasta yakını olmak, yakınınızla etkili bir iletişim gerçekleştirme konusunda çok fazla sabır ve ilerleme gerektiren bir durumdur. Alzheimer, hastanın giderek iletişim becerilerini aşındıran bir hastalıktır. Her şeye rağmen hasta yakınınız ile etkili iletişim kurmanız mümkündür.
Alzheimer’lı hasta yakını olmak, yakınınızla iletişim kurmaya çalıştığınız zaman kimi zaman boşuna kürek çektiğinizi hissettirebilir. Çünkü hastalık kişinin iletişim kabiliyetlerini yavaş yavaş hasara uğratmaktadır. Yakınınızın belli bir süreden sonra davranışları ve sözleri çok mantıksız bir hale gelebilir. Bir yandan da sizin söylediğiniz her şeyi yanlış anlamaya başlayabilir. Hem yanlış anlaşılmamak hem de yanlış anlamamak için iletişiminizi çok sağlam temeller üzerinden gerçekleştirmelisiniz.
Alzheimer’lı Hasta Yakını Olmak : Ne Beklemeli?
Alzheimer hastalığı beyni, doğru kelimeleri bulmakta fazlaca zorlanan ve diğerler insanların ne dediğini anlamayı güçleştiren bir hale getirir. Yakınınız bazı durumlarda kelimeleri unutabilir ve dediklerinizi anlayamayabilir. Bu gibi durumlarda ona söylediğinizi anlaması için fırsat verin ve kelimeleri birkaç kez ardı ardına tekrarlayın.
Alzheimer olan hasta aynı zamanda;
Kelimeleri unutmasının yanı sıra söyleyeceklerini de unutabilir,
Mantıksal kelimeler seçmekte zorlanabilir,
Ne dediğiniz anlamak için fazla zamana ihtiyacı olabilir,
Saldırgan bir dil kullanabilir.
Yardım Etmek için Ne Yapabilirsiniz?
Zorluklarına rağmen Alzheimer olan biri ile etkili iletişim kurulabilir. Yakınınız ile daha etkili iletişim kurabilmek için aşağıdaki ipuçlarına dikkat edin:
Açıkça konuşun: Önce yakınınıza kendinizi tanıtın ve ardından açık ve net, tane tane konuşun.
Saygı gösterin: Yakınınızı konuşurken dedikleri siz anlaşılmaz bile gelse onu anlıyormuş gibi yaparak ona saygı gösterin. O konuşurken başka tarafa bakmayın, başka işlerle uğraşmayın.
İlgi gösterin: Göz teması sağlayın, yakınınıza yakında oturun. O bir şeyler anlatırken başınızı sallayın dinlediğinizi anlamasını sağlayın.
Dikkat dağıtıcı şeylerden kaçının: Etrafta dikkat dağıtıcı unsurlar var ise anlama ve anlatma yakınınız için zor olabilir. Bu unsurları ortadan kaldırın.
İşleri basitleştirin: Kısa ve anlaşılır cümleler kurun. Ona sadece evet ya da hayır şeklinde cevap vereceği sorular sorun. O size soru sorduğu zamanlarda ise anlayabileceği basit cevaplar verin.
Onu asla kesmeyin: Yakınınız için bir cümle kurmak oldukça zor olabilir bu yüzden onun cümlelerini asla kesmeyin ve devam etmesine izin verin. Siz cümleyi bir kez kestiğiniz zaman yakınınız o cümlenin devamını çok zor getirebilir hatta getiremeyebilir.
Görsel ipuçları kullanın: Kimi zaman onun daha kolay anlaması için jestler ve görsel unsurlar kullanın.
Tartışmayın: Yakınınızın hastalığı ilerledikçe akıl ve muhakemesi azalacaktır. Bu sebepten onun söylediği mantıksız şeyler karşısında ona fazla direnip onunla tartışmaya girmeyin.
Sakin olun: Sinirli bile olsanız asla sesinizi yükseltmeyin. Yakınınıza karşı sesinizi hep yumuşak tutun, duruşunuz ile ona mesaj verin.
Yakınınızın hastalığının seyri ilerledikçe onunla iletişim kurmanız oldukça zorlaşabilir. İletişim ile ilgili yaşadığınız problemleri asla kişisel olarak algılamayın. Yaptıklarının hastalığının sonuçları olduğunu unutmayın.
*Blog yazıları ve içerikleri sadece bilgilendirme amaçlıdır. Blog yazılarında tedavi yerine geçen sağlık hizmetlerine yönelik bilgilere yer verilmemiştir. Teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza danışınız.