Alzheimerlı Hastaya Bakmak: Nasıl Yardım İstersiniz?
Alzheimerlı hastaya bakmak tek kişilik bir görev değildir. Belki siz danışmaktan çekiniyorsunuz ama arkadaşlarınız, akrabalarınız ve sevdikleriniz size yardımcı olmak konusunda sandığınızdan daha istekli olabilirler. İşte size yardımcı olacak birkaç öneri:
Alzheimerlı hasta bakımı oldukça zorlu bir iştir hem de bir kişinin tek başına üstlenemeyeceği kadar zor. Hiçbir kimse bir diğerinin bakımını yedi gün yirmi dört saat boyunca dört dörtlük bir şekilde gerçekleştiremez. Eğer sizde Alzheimer tanısı almış bir yakınınıza bakıyorsanız yaşadığınız stres ile yüzleşin ve yardım isteyin.
Alzheimerlı Hastaya Bakmak : Neler Oluyor?
Hastalığın ilk evrelerinde yakınınızın ihtiyaçlarını karşılamada zorlanmayabilir hatta kendi ihtiyaçlarınızı karşılıyor gibi rahat yaşayabilirsiniz. Fakat ilerleyen zamanlarda hastalığın seyrine bağlı olarak görülen zihinsel ve fiziksel değişimler bakımınızın kolaylığını olumsuz etkileyebilir. Örneğin hastalığın ilerleyen evrelerinde yakınınız banyo yapmak, yemek yemek veya tuvalete girmek gibi günlük basit ihtiyaçlarını kendi başına karşılamada zorluk çekmeye başlayabilir. Bu durumda iş size düşer ve her anında onun yanında olmanız gerekir. İşte bu durumlarda size yardımcı olması için çevrenizden yardım istemelisiniz.
Sürekli stresli bir şekilde ilerleyen Alzheimer’lı hasta bakımı sizin de sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Hasta olan yakınınızın tüm isteklerine yetişebilme telaşı ve stresi sizi fiziksel ve zihinsel olarak etkileyebilir. Hatta yoğun strese bağlı olarak bağışıklık sistemi zayıflayabilir ve zayıflamasına bağlı hastalıklar ile karşılaşabilirsiniz. Yaşadığınız yoğun stres uyku problemlerine ya da depresyona girmenize neden olabilir. Öteki yandan da aslında onlara en çok ihtiyacınız olduğu zamanda çevrenizden arkadaşlarınızdan dostlarınızdan kopabilirsiniz.
Yükü Nasıl Paylaşırsınız?
Alzheimer; belirtileri ve şikayetleri gün be gün artan, ilerleyen bir hastalıktır. Bu hastalığın gerektirdiği tüm bakımı yalnız başınıza üstlenmeniz, omuzlamanız bakım kalitenizi olumsuz etkiler. Bakım kaliteniz ve sabrınız tükenmeden hem dostlarınızdan hem de uzmanlardan destek alın.
Gerçekçi olun: Alzheimer, devamlı bakım gerektiren bir hastalıktır. Kendi başınıza yapacaklarınız sınırlıdır. Birilerinden yardım istemek sizi bencil yapmaz. Yakınınızın sağlığı ve kendi sağlığınız için yardım isteyin.
Bir an önce sorun: Size kimsenin yardımcı olmak istemeyeceğini düşünebilirsiniz. Ama bunun doğru olup olmadığını sormadan nasıl bilebilirsiniz? Emin olun birçok kişi size yardımcı olmak istiyordur fakat ne yapacaklarını bilmiyordurlar.
Belirli isteklerde bulunun: Yakınlarınız size nasıl yardımcı olacaklarını bilmedikleri için yardım edemiyor olabilirler. Bu sebepten onlardan spesifik isteklerde bulunun, size yardımcı olacaklarını göreceksiniz. Örneğin komşunuzdan markete gittiğinde sizin için de bir şeyler almasını isteyin.
Yeteneklerine ve ilgi alanlarına göre yardım talep edin: Örneğin araba kullanmayı çok seven bir yakınınızdan sizi doktora ya da gerekli yerlere arabası ile götürmesini rica edin. Kitap kurdu olan bir arkadaşınızdan yakınınıza sesli kitap okumasını rica edin. Yemek yapmayı çok seven ve bu konuda çok yetenekli olan bir yakınınızdan bazı günler size de yemek getirmesi ricasında bulunun.
Ne Zaman Dışarıdan Yardım Almalı?
Eğer yakınlarınızdan beklediğiniz desteği göremediyseniz profesyonel ekiplerden hizmet alabilirsiniz. Bu konun finansman kısmında destek olacak akrabalarınızdan da yardım istemeyi unutmayın.
Unutmayın Alzheimerlı hastaya bakmak yıllar sürecek bir maratondur. Bu maratonda bitiş çizgisine değil koşuya odaklanın. Her zaman yakınınız için neyi daha iyi yapabileceğinizi düşünün.
*Blog yazıları ve içerikleri sadece bilgilendirme amaçlıdır. Blog yazılarında tedavi yerine geçen sağlık hizmetlerine yönelik bilgilere yer verilmemiştir. Teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza danışınız.