Demans Hastalığı Yaşayan Biriyle Etkili İletişim Kurmanın 10 Yolu

demans hastalığı
Alzheimer hastalığına yakalanan sevdiklerinizin veya diğer demans hastalığı çeşitlerine maruz kalan insanların gün geçtikçe sorun yaşadıklarına tanık olmak tarif edilemeyecek kadar acı verici olabilir. Hastalık ilerledikçe, hafızamı bozulmaya başlar ve sonuçta sevdiğimiz kişinin bağımsızlığı ve özgürlüğü tehlikeye girer. Bu zaman zarfında sevdiklerimizle nasıl bağlantı ve iletişim kuracağımızı anlamak son derece önemlidir. Demans hastalığı için bu iletişim stratejilerine odaklanın.  

Orta – ileri derecede demans hastalığı olan kişilerle nasıl etkili bir iletişim kurabileceğinize dair 10 tüyo aşağıdaki gibidir: 

  1. Ne ile Mücadele Ettiğinizi Bilin

Demans, zamanla birlikte kaçınılmaz bir şekilde ilerler demans evreleri sarsıcı olabilir. Demanslı kişiler genel olarak iletişimde olduğu kadar başkalarını anlamada kademeli olarak zor anlar yaşar.
  1. Dikkat Dağınıklığından Kaçının

Konuşmak için dikkat dağınıklığına sebep olabilecek şeylerin çok fazla bulunmadığı yeri ve zamanı seçmeye çalışın. Bu, sevdiğiniz kişinin tüm zihinsel enerjisinin sohbette kalmasını sağlar.
  1. Sakin Bir Ses Tonuyla Anlaşılabilir ve Doğal Konuşun

Çocukça bir dil veya herhangi bir lütufkâr üsluptan kaçının.
  1. İnsanlara İsimleriyle Hitap Edin

Sohbet esnasında “o” veya “onlar” gibi ifadelerden kaçının. İsimler aynı zamanda demansa sahip kişilerle merhabalaşırken de önemlidir. Örneğin: “Merhaba anneanne, benim” yerine “Merhaba anneanne, ben Ayşe” demeyi tercih edin.
  1. Aynı Anda Tek Bir Konu Hakkında Konuşun

Demansa sahip bir kişi birden fazla içerikli sohbet esnasında konuları zihinsel olarak ayıramayabilir.
  1. Sözel Olmayan İşaretler Kullanın

Örneğin, göz kontağı kurun ve gülümseyin. Bu, sevdiğiniz kişiyi rahatlatır ve anlamasını kolaylaştırır. Demans ileri düzeydeyse sözel olmayan iletişimin tek seçenek olabileceğini unutmayın.
  1. Dikkatli Dinleyin

Size söylenen bir şeyi anlamıyorsanız, bunu kibarca dile getirin.
  1. Müdahale Etmeyin

Sevdiğinizin söylediği her yanlış ifadeyi doğrulamaya çalışırsanız sohbetleriniz muhtemelen ilerlemeyecektir. Hayali ve yanlış ifadelerin de kullanılmasında sakınca yoktur.
  1. Sabırlı Olun

Sevdiğiniz kişinin söylediğiniz şeyi anlaması için ona ekstra zaman verin. Örneğin, soru soruyorsanız cevap vermesi için ona vakit tanıyın. Öfkenin sizi yenmesine izin vermeyin.
  1. İyi ve Kötü Günlerin Olacağını Hatırlayın

Demanslı biriyle yaşayanlar için genel eğilim kötüye doğru gerileme olsa da demanslı kişilerin de diğer herkeste olduğu gibi inişli çıkışlı anları vardır.  

*Blog yazıları ve içerikleri sadece bilgilendirme amaçlıdır. Blog yazılarında tedavi yerine geçen sağlık hizmetlerine yönelik bilgilere yer verilmemiştir. Teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza danışınız.