Doğum İzni : İşe Geri Dönmek İçin İpuçları

Doğum İzni
Doğum izni hızla biter. İşinize tekrar konsantre olmayı sağlarken, bebeğinizle nasıl bağlantıda kalacağınızı öğrenin. Doğum izninizin biteceği güne mi yaklaşıyorsunuz ? Umutsuzluğa kapılmayın. Çalışan anneler çok sayıda zorlukla karşılaşabilir fakat dikkatli bir planlama ile işe geri dönebilirsiniz.

Doğum izni sonrası İşe geri dönmeden önce

Doğum izni sonrası için kendinizi başarılı bir işe dönüş için hazırlayın:
  • Suçluluğun üstesinden gelin. Yeni anneler için, doğum izni bitimiyle işe dönmek duygusal yıkıma sebep olabilir. Evin dışında çalışmak veya işiniz ile ilgili zorluklarla mücadele etmek sizi kötü bir anne yapmaz. Kendiniz ve aileniz için en iyisini yaptığınızı aklınızda bulundurun.
  • Güvenilir bir çocuk bakıcısı bulun. Dilerseniz, bebeğiniz doğmadan önce veya doğduktan sonra çocuk bakıcısı veya kreş benzeri tesislere başvurabilirsiniz. Güvenlik için, uygun bir ortama ve kaliteli bakıcılara başvurun. Doktorunuza, arkadaşlarınıza, komşunuza ve iş arkadaşlarınıza öneriler için başvurun. Potansiyel çocuk bakıcıları ile görüşürken içgüdülerinize güvenin. Aynı şekilde, bakıcının referanslarını da kontrol edin.
  • İşvereninizle konuşun. İş saatlerinizi netleştirin. Böylece doğum izni sonrası karşınıza ne çıkacağını anlayabilirsiniz. Bunun dışında, esnek saatler, telefon konuşmaları veya part time çalışmak konusunda da konuşabilirsiniz.
  • Emzirmeye devam etmeye hazır olun. Eğer emziriyorsanız ve doğum izni sonrası işe dönmeyi planlıyorsanız, işvereninize gün içerisinde süt pompalamak için izin vermesi için başvurun. Süt pompalamak için, özel ve temiz bir oda talep edin. Süt pompalamak için elektrikli bir pompa satın almayı veya kiralamayı düşünün. İşe dönmeden önce, günlük 2 – 3 kere olacak şekilde emzirme saatlerinizi ayarlayın. Bebeğinizi biberon yardımıyla besleyecek birini bulmak, bu saatlere sadık kalmanızda yardımcı olabilir. Eğer işyerinize yakın bir yerde kreş benzeri bir tesis bulunuyorsa, iş saatlerinizde emzirme fırsatınız olup olmadığını da düşünebilirsiniz.
  • İşe geri dönüş tarihinizi ayarlayın. Eğer işe geri dönmek istiyorsanız, haftanın sonuna doğru başlayın. Böylece işe başladığınız hafta, diğerlerinden daha kısa olacaktır.

Doğum izni sonrası işe geri döndüğünüzde

Doğum izni sonrası işe geri döndüğünüzde, birden fazla iniş çıkışla baş edebilmeye hazır olun. Aşağıdaki ipuçları bu konuda size yardımcı olabilir :
  • Organize olun. Günlük yapılacaklar listesi oluşturun. Bu listeye iş yerindeki ve evdeki konuları veya eşiniz için olanlar ile sizin için olanları ayırarak not edin. Neye ihtiyacınız olduğunu, neyin bekleyebileceğini ve neyi tamamen geçebileceğinizi hesaplayın.
  • Bebek bakıcınızla iletişimde kalın. Bebek bakıcınız ile iyi ilişki geliştirin. Bebeğinizi bıraktığınız zaman bakıcınız ile sohbet etmeye zaman ayırın. Ailenizde yaşanan ve bebeğinize etki edebilecek iyi veya kötü stresi bakıcınız ile paylaşın. Bebeğinizi eve götürmeden önce, gün içerisinde bağırsak hareketlerinde yaşanan değişiklikleri, ne yediğini veya yeni bir oyun bulup bulmadığı gibi önemli konuları konuşun. Periyodik olarak bebeğinizin gelişimi ve yaşadığı problemleri konuşun.
  • Bağlantıda kalın. Bebeğinizin ne yaptığına dair günlük olarak telefon konuşmaları veya mesajlar yardımıyla bakıcınızdan bilgi alın. Bebeğinizin sevdiğiniz bir fotoğrafını masanıza veya çalışma alanınıza yerleştirin. İşten sonra bebeğiniz ile bağlantıda kalmak için zaman ayırın.
  • Yedek plan yapın. Bebeğiniz hasta olduğunda veya hafta içi bir gün bakıcınızın müsait olmaması durumunda ne yapacağınızı bilin. Örneğin, sevdiğiniz birine bırakabilir veya eşinizden bebeğe bakmasını rica edebilirsiniz.
  • Emzirmeye olan bağlılığınızı ödüllendirin. Göğüs pompası, süt için taşıyıcı, el çantaları ve buz paketlerini iş yerinize getirin. Sütün üzerinize akması durumuna karşı göğüs pedi veya yedek bir bluz da getirebilirsiniz. Eğer pompalama için zaman bulmakta zorlanıyorsanız, alternatifleri hesaba katın. Örneğin molalarınızda veya işiniz olmadığında pompa yapın. Eğer iş yerinde süt sağamıyorsanız, işe gitmeden önce veya işten geldikten sonra pompalama yapabilirsiniz. Aynı zamanda, emzirmelerinizden sonra, kalan ekstra sütü iş yerinizdeyken kullanmak için pompalayabilirsiniz.
  • Destek alın. Her şeyi kendi başınıza yapmayı denemeyin. Eşinizden, sevdiklerinizden, arkadaşlarınızdan ve iş arkadaşlarınızdan destek alın. Eğer kendinizi suçlu, yoğun veya üzgün hissederseniz, bunun hakkında konuşun. Eğer iş yerinde pompalama veya evde emzirme konusunda sıkıntı yaşıyorsanız, sağlık kuruluşunuza başvurun.
  • Kendinize iyi bakın. Bebeğinizi yatağa gönderdikten sonra, sıcak bir banyo yapın veya sevdiğiniz kitabı okuyun. Gereksiz randevularınızı iptal edin. Uygun bir uyku vakti belirleyin ve ona sadık kalın. Boş günlerinizde, bebeğiniz uyurken siz de uyuyun.
Hepsinden öte, iyi bir ilişki kurun. Bebeğinize, günün sonunda onu görmekten ne kadar heyecanlı olduğunuzu söyleyin. Bebeğiniz kelimelerinizi anlamayabilir fakat duygularınızı anlayacaktır.

*Blog yazıları ve içerikleri sadece bilgilendirme amaçlıdır. Blog yazılarında tedavi yerine geçen sağlık hizmetlerine yönelik bilgilere yer verilmemiştir. Teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza danışınız.