Doğum Öncesi Hazırlık Dersleri: Doğum Sürecine ve Doğum Anına Hazırlanın

Doğum Öncesi Hazırlık

Doğum öncesi hazırlık dersleri, ilk doğum deneyiminiz de olsa, doğumhaneye aşina da olsanız, doğum süreci ve doğum anında size güven verecektir.


Muhtemelen çocuk doğumu hakkında birçok kitap okudunuz, arkadaşlarınız ve sevdiklerinizden sayısız doğum hikayesi dinlediniz. Peki, gerçekten doğum süreci ve doğum anında sizi nelerin beklediğini biliyor musunuz? Doğuma hazırlık dersleri süreçle ilgili sizi aydınlatabilir.

Doğum Öncesi Hazırlık Derslerine Neden Katılmalıyım?


İlk ya da beşinci çocuğunuzu doğuruyor olsanız bile, doğuma hazırlık dersleri doğum süreci ve doğum anının zorluklarını tanımınızda yardımcı olabilir. İmkanları değerlendirin:

  • Doğum süreci, doğum anı ve loğusa bakımı hakkında bilmediklerinizi öğrenin. Doğum anına işaret eden belirtileri ve bebeğiniz dış dünyaya doğru ilerlerken vücudunuza neler olacağını anlayacaksınız.
  • Korkularınızdan bahsedin. Doğum öncesi hazırlık derslerinde sizinle aynı endişeyi taşıyan diğer kadınlarla korkularınız hakkında konuşabilme imkanı edinmiş olacaksınız. Eğitmeniniz, ürkütücü söylentileri yok edip, zihninizi rahatlatabilir.
  • Eşiniz veya doğum koçunuz ile bağlantıda olun. Doğum öncesi hazırlık dersleri, aynı zamanda eşiniz ya da doğum koçunuzun size doğum sürecinde nasıl yardımcı olabilecekleri ve doğumu anlamalarına imkan tanır.
  • Doğum sancısını kontrol edebilme alternatiflerini tartışın. Kasılmalarla başa çıkabilmek için farklı teknikler (nefes alma teknikleri, rahatlama ve canlandırma gibi) uygulayabileceksiniz. Aynı zamanda birçok ders, narkotik analjezik ve epidural blok gibi yaygın uygulanan tedavi yöntemlerinin artıları ve eksilerini de kapsar.
  • Tıbbi müdahale ve olası komplikasyonların temel bilgilerini öğrenin. Rutin müdahalelerin doğum gidişatını nasıl etkileyebileceğini öğrenin.
  • Tesisi kontrol edin. Doğumu gerçekleştireceğiniz hastaneyi gezebilir, hastanenin nasıl bir politika izlediğini ve ne gibi imkanlara sahip olduğunu öğrenebilirsiniz.
  • Yeni doğmuş bebek bakımı bilgilerinizi tazeleyin. Doğum süreci ve doğum anına ek olarak büyük olasılıkla yeni doğanlar konusunda temel bilgiler de verilecektir. Pediatrist seçimi, bebek emzirmesi, bebeğin altını değiştirme ve bebek banyosu genel konuları içermektedir.
  • Sosyal bir ağ oluşturun. Diğer hamile kadınlarla tanışın ve onların deneyimlerini dinleyin.

Farklı Tür Doğum Öncesi Hazırlık Dersleri Var Mı?


Bazı doğum öncesi hazırlık dersleri sezaryen, sezaryen sonrası vajinal doğum ve çoğul doğumlar gibi belli başlı doğum türlerini içerebilir. Temel bilgileri basitçe gözden geçirmek isteyen aileler için ise takviye dersler bazı belediyelerde bile mevcuttur. Diğer dersler belli bir doğum metoduna odaklanır. Örneğin:

  • Lamaze yöntemi. Lamaze yönteminin temel amacı doğum yetinize olan güveninizi arttırmaktır. Dersler, nefese odaklanma, hareket ve masajı içeren ve doğum sürecini kolaylaştırıp, konforunuzu arttıran yollarla sancı ile başa çıkabilmenizi anlamanıza yardımcı olur.
  • Bradley yöntemi. Bradley metodu doğumun doğal bir süreç olduğunu vurgular. Derin nefes alma ve eşinizin ya da doğum koçunun desteği ile doğum sürecini kontrol edebilmeniz öğretilir.

Diğer birçok dersler bu popüler yöntemlerin temel unsurlarını kullanır. Buna ek olarak, hipnozla doğum gibi diğer doğum yaklaşımları için de dersler bulabilirsiniz.

Doğum Kursu Bulmanın En İyi Yolu Nedir?


Doğum öncesi hazırlık kursları birçok hastane ve doğum merkezleri tarafından hizmete sunulmaktadır. Bazı dersler online ya da video formatında mevcuttur. Doktorunuza da uygun bir sınıf için danışabilirsiniz. Yakın zamanda bebeği olan aile bireyleriniz varsa, onlarla da görüşebilirsiniz.

Doğum Kursunda Nelerin Olmasına Dikkat Etmeliyim?


Derslerin, doğum sonrası için eğitim verme sertifikası olan bir eğitmen tarafından verildiğine emin olun. Sınıflar, tartışmaları kolaylaştırmak ve kişiye özel eğitime imkan tanımak için -8 ila 10 çifti geçmeyecek şekilde- küçük olmalıdır. Fiyat, eğitim yeri ve eğitim programını da sorduğunuzdan emin olun.

Derslere Ne Zaman Katılmalıyım?


Doğum öncesi hazırlık kursları genelde hamileliğin 6. ya da 7. ayına yaklaşırken alınması tavsiye edilir fakat kurslara doğum öncesinde herhangi bir zaman diliminde gidilmesi de faydalı olacaktır. Genelde bir dizi ders, sonuncu trimester (üç ay) döneminde sunulmaktadır. Ne kadar erken kayıt olursanız, tarih ve zamanlar konusunda o kadar çok alternatifiniz olacaktır.


Doktorumun Rolü Nedir?


Doktorunuz, hamilelik sürecinde ve doğumda sizin ve bebeğinizin sağlıklı olduğunu garantilemek için vardır. Doğum planı oluşturabilmek için, doktorunuzun yardımı ile doğum öncesi hazırlık derslerinde öğrendiğiniz bilgileri kullanın. Kimse doğum sürecinin ve doğum anının nasıl gelişeceğini önceden tahmin edemez fakat doğum süreci, doğum anı ve lohusa bakımı sürecinde beklentilerinizi karşılamak için doktorunuzla birlikte bir doğum planı oluşturabilirsiniz ve bu da, bebeğiniz ve sizin en iyi bakımı almasını sağlayacaktır.

*Blog yazıları ve içerikleri sadece bilgilendirme amaçlıdır. Blog yazılarında tedavi yerine geçen sağlık hizmetlerine yönelik bilgilere yer verilmemiştir. Teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza danışınız.