Evde uygulanabilir sağlık hizmetlerinden olan evde bakım birçok insanın hayatını değiştiriyor.
Evde bakım ve Evde Sağlık, özel kuruluşlar tarafından olduğu kadar belediyeler tarafından da verilen bir hizmettir. Hizmetin varlığı, detayları veya ücretleri henüz diğer sağlık hizmetleri kadar bilinmiyor ancak her geçen gün evde bakıma ihtiyacı olan kitlenin sayısı artmakta ve buna bağlı merak ve bilinçlenme yükselmektedir. Yaşlanmayla birlikte artan kronik hastalıklar, sürekli çoğalan kanser vakaları, sekiz milyon bedensel engelliye her yıl katılan yüz elli bin bin engelli, Türkiye’de evde sağlık hizmetlerini önemli bir noktaya getirdi.
Bu hizmeti iyi bilmeniz gerekiyor. Çünkü çok yakında evde bakım herkes tarafından kullanılacak. Bu hizmet henüz tam anlamıyla bilinmiyor, evde bakım ve evde sağlık özel kuruluşlardan olduğu kadar devlet tarafından da verilen bir hizmet.
Yaşlanmayla birlikte kronik hastalıkların artması, sürekli çoğalan kanser vakaları, her sene eklenen engelli sayısı Türkiye’de evde sağlık hizmetlerini profesyonel anlamda yeni ve gelecekte olmazsa olmaz bir sektör olarak ortaya çıkardı.
Ailenizde bakıma muhtaç yaşlı bir yakınınız ya da her zaman bakıma muhtaç biri var mı? Ev içindeki ve ev dışındaki görevlerinizde size yardımcı olacak bir Evde Sağlık Çalışanı olarak da bilinen bir bakıcı görevlendirmeyi düşünüyor musunuz? CDC’ye göre, 65 yaşını dolduran kişilerin %71’i uzun vadeli bakım hizmetlerini kullanmayı umuyor olabilir.
Hastanın engel durumundan veya sadece yaş itibarıyla kendi bakımını sağlayamama durumuna göre sağlık (rehabilitasyon, fizyoterapi, post operatif bakımı) veya sosyal hizmetlere (alışveriş, temizlik, yemek, kişisel bakım) ihtiyacı olabilmektedir.
Buna göre resmi (devlet ve sivil toplum kuruluşları) veya resmi olmayan (aile, komşular, toplum gönüllüler) kurum ve personeller aracılığıyla ihtiyacı olan kişilere evde bakım desteği verilmektedir.
İster daha önce ihtiyacınız olmasın veya ilgilenmemiş olun ama sağlık sektöründe bu değişiklik sizin hayatınıza da yansıyacak. Belki bir zamanlar cümleye hayal edin diye başlardık ama artık uygulanabilir bir süreçten bahsediyoruz. Yani bir an olsun düşünün: hastasınız, canınız dışarı çıkmak istemiyor ve eve gelen bir doktor sizi muayene ediyor. Hatta bir hemşire serum takıyor. Bir fizyoterapist gelip size fizik tedavi uyguluyor.
Bu kılavuzu okuduğunuzda, Evde Bakım ve Evde Sağlık hakkında bilgi sahibi olacak, süreçlerin nasıl ilerlediğini öğrenebileceksiniz. Evde bakım sürecinin nasıl ilerlediğini anlamak; en ihtiyaç duyduğunuz anda kendiniz ve aileniz için en doğru bakım çözümüne ulaşmanızı sağlayacaktır.
Genel olarak evde sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyan hasta ve hasta yakınlarının, bakım ve tedavi için evden çıkmadan neler yapabileceklerini anlamalarına ve bakım süreçleri boyunca bu adımları planlamalarına yardımcı olmak hedeflenmiştir.
ARKADAŞLIK / EV DÜZENLEME
Hafif oda temizliği ve yemek hazırlama, yaşlanmadan dolayı etkilenen kişilere sinir bozucu görevler haline gelebilir. Evdeki yardımlar, temel hizmetlerin yanı sıra çok sayıda günlük etkinlik için yardım sağlar:
FİZİKSEL YARDIM
Yaşlanmanın fiziksel etkilerinden muzdarip olanlar için, Evde Bakım, gün boyunca çeşitli şekillerde yardımcı olabilir:
HİJYEN
İnsanlar yaşlandıkça veya engelleri arttıkça, temel hijyen gereksinimlerini sağlamaları zorlaşabilir. Sevdikleriniz özellikle bu konularda yardıma ihtiyaç duyuyor olabilir:
SAĞLIKLI YAŞAM
Bakıcılar, sevdiklerinizden birinin fiziksel ve zihinsel olarak yaşlanmanın etkilerini ertelemelerine veya gecikmesine yardımcı olacak hizmetler sunabilir. Aşağıdakileri içeren hizmetler ile sağlıklı yaşamı geliştirmeye yardımcı olurlar:
UZMAN HEMŞİRELİK
Tıbben eğitimli personeller bulunduğunuz yerlerde, birçok evde bakım şirketinde bulunan bir dizi evde bakım hizmetini sağlayabilir:
Devlet Destekli Evde Bakım Parası Nedir?
Bakıma muhtaç yaşlı ve engellilerin bakımını üstlenen akrabası, vasisi gibi üçüncü kişilere ödenen bir meblağdır.
Evde Bakım Aylığı Kapsamında Engelli Kişiye Kaç Saat Bakım Hizmeti Verilmelidir?
Akrabanın veya vasinin engelli kişiye 24 saat bakım hizmetini, en az 8 saat fiili bakımını gerçekleştirmesi gerekiyor.
Hangi Kuruma Müracaat Edilmelidir?
Bağlı bulunduğunuz il/İlçedeki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl/İlçe Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekiyor.
Evde Bakım Aylığı Hangi Aylarda Yatırılır
Evde Bakım aylığı her ay yatırılmakta olup her ayın 15 ile 31 arası hesaplara aktarılmaktadır.
Evde bakım hizmetleri; günlük ev işlerine yardımdan, tıbbi bakım hizmetlerinin tamamına kadar değişen geniş kapsamlı hizmetler bütünüdür.
Evde bakım hizmetleri; temizlikten – yemek pişirmeye – ev işlerinden – evde hemşirenin sağlayacağı tıbbi desteğe kadar ihtiyaca göre çeşitlenmektedir.
Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde olan ya da kronik bir rahatsızlığından ötürü uzun vadede evde bakıma ihtiyaç duyan bir yakınınız varsa ya da kendiniz böyle bir durumda iseniz evde bakım hizmetleri ihtiyacınızı karşılayabilir.
İhtiyacınıza yönelik en doğru hizmeti almak için aşağıdaki konulara dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
Eğer evde bakım hizmeti almak istiyorsanız:
Eğer evde bakımı gerçekleştirecek bir sağlık profesyoneli ile anlaşacaksanız:
Eğer bir evde bakım hizmeti veren şirket ile anlaşmak istiyorsanız:
Bir şirket ile çalışmaya karar vermeden önce hizmetin maliyeti ile ilgili bilgi edinin.
Bir evde bakım şirketi ile anlaşmayı düşünüyorsanız anlaşmadan önce şu soruları sorabilirsiniz.
Eğer sevdiğiniz bir yakınınız için evde bakım hizmeti alıyorsanız bakımın aşamalarını adım adım izleyin. Bakım hakkında endişeleriniz varsa hizmet aldığınız şirket ile derhal irtibata geçin. Bakımların kapsamında mutlaka doktor görüşmeleri olmasına da dikkat edin.
Herkese göre değişir. Sağlığınız sorunluysa, çok fazla bakıma ihtiyacınız olabilir. Oldukça zinde ve hareket halindeyseniz muhtemelen tam zamanlı hemşirelik bakımı ihtiyacınız olmayacaktır. Aşağıda durumunuza en uygun bakım evi çizelgelerini görebilirsiniz.
Aradığınız tedavi ve bakım ihtiyacı için hangisine ihtiyacınız olduğunu biliyor musunuz? Evde iki temel bakım türü vardır: biri evde bakım, diğeri evde sağlık. Evde bakım günlük bakım, kişisel bakım ve destek hizmetlerini barındırırken, evde sağlık doktor ve hemşireler aracılığıyla tedavi veya bakımın seyrini kontrol ve takip etmeyi barındırmaktadır.
Evde Bakım Hizmetlerinde kullanılan dil ve terimleri bilmeniz yakınlarınız için önemlidir. Aşağıdaki liste karışıklıkları önlemenize yardımcı olabilir.
Bakım Evleri / Yaşlı Bakım Evleri:
Huzur evlerine benzer barınma ve hizmetler sunan ancak aynı zamanda tedavi sürekliliğini sağlayan doktor ve hemşirelik hizmetleri içeren tesislerdir.
Bakım Gözlemi:
Yaşayan bir bakıcı tarafından sağlanan profesyonel ve gerçek bakım; 24 saat refakatçilik ve günlük bakım. Hasta ve aileyi, gece gündüz dikkatli bir şekilde gözlem altında tutar ve bakım şeklini gördüğü için aklı başında fikirler verir.
Darülaceze:
Çalışma gücünü kaybetmiş, bakıma ve korunmaya muhtaç kimsesiz kişilerin tüm giyinme, barınma, gıda, sağlık ve bakım ihtiyaçlarını karşılayan, 24 saat aralıksız hizmet veren bir kurumdur.
Değerlendirme:
Kalifiye bir sağlık uzmanının hastanın sağlık durumunu değerlendirmesidir.
Ebeveyn Bakımı:
Hasta veya yaşlı kimsenin bakım ihtiyaçlarını aile fertlerinden birinin üstlenmesidir.
Emeklilik Toplulukları:
Özellikle emekli yaşlılar için hizmet sunan kuruluşlar veya konut topluluklardır.
Evde Bakım / Evde Yaşlı Bakımı:
Hastanın günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmek için gerekli desteği bir aile üyesi, arkadaş veya bir profesyonelden almasıdır.
Evde Sağlık:
Doktoru tarafından evde bakım ihtiyacı belirlenmiş bir hastaya, bakım için gerekli olan ekipmanı, sarf malzemeleri ve hemşirelik hizmetlerini sunmaktır.
Evde Bakım Hekimi:
Hasta ihtiyaçlarını, bakım gereksinimlerini saptayan, planlayan ve takip eden doktordur.
Evde Bakım Hemşiresi:
Pansuman, enjeksiyon, yara bakımı vb. tüm hemşirelik girişimlerini uygulayan uzman kişidir.
Geriatrik Bakım:
İlerleyen yaşla birlikte ortaya çıkan ihtiyaçları karşılamak adına sunulan bakım hizmetleridir.
Hasta Bakıcı / Bakım Destek Personeli:
Bir kişinin sağlık bakımından sorumlu olan kişi; bir aile üyesi, yakın arkadaş veya profesyonel bir uzman olabilir.
Kanser Bakımı:
Kanser teşhisi konmuş bir hastanın bakım ihtiyaçlarının karşılanmasıdır.
Kişisel Destek Görevlisi:
Yaşlı ve/veya akut, kronik veya terminal hastalıklara sahip olabilecek kişilere kişisel bakım ve destek sağlayan bakıcılardır.
Önleme:
Hastalıktan kaynaklanan morbidite mortalitesini azaltan herhangi bir etkinlik.
Özel Bakım Hizmetleri:
Özel sektöre ait bir şirket tarafından sağlanan bakım hizmetleridir.
Palyatif Bakım / Palyatif Evde Bakım:
Terminal hastalıkları olan hastalar için sağlanan evde veya merkezlerde sağlanan bakım hizmetleridir.
Palyatif Hemşirelik Bakımı:
Eğitimli ve deneyimli Uzman Hemşire tarafından sağlanan kaliteli yaşam sonu bakımı.
Sağlık Yardımcıları:
Hasta veya engelli hastalar için kişisel bakım sağlayan kapsamlı tecrübeye ve becerilere sahip iyi eğitimli ve nitelikli bir bakıcılar.
Uzman Hemşire:
Hasta veya engelliler için bakım yapmak için sağlık alanında kapsamlı tecrübelerle eğitimli kişi.
Uzun Dönemli Bakım Tesisleri:
Artık bağımsız olamayan ve ekstra bakıma ve desteğe ihtiyaç duyan yaşlılar için yatak ve hemşirelik hizmetleri sağlayan kurumlar veya tesislerdir.
Yaşam Destek Bakıcısı:
Bakmakta oldukları kişiyle ikamet eden bakıcılardır.
Yaşlı Bakım Evi:
Yaşlı bakım evi, yaşlılar için yüksek standartlara uygun sağlık, hemşirelik ve bakım hizmetleri sunmaktadır.
*Blog yazıları ve içerikleri sadece bilgilendirme amaçlıdır. Blog yazılarında tedavi yerine geçen sağlık hizmetlerine yönelik bilgilere yer verilmemiştir. Teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza danışınız.