Gebelik öncesi planlama hem size hem de partnerinize, sağlıklı bir hamilelik yaşama şansınızı nasıl artıracağınızı anlamakta yardımcı olacaktır. Gebelik öncesi planlamasında sizi neler beklediğini öğrenin.
Hamile kalmaya karar verdiniz, duygusal olarak hazırsınız, fakat vücudunuz bu duruma hazır mı ?
Sağlıklı bir hamilelik yaşayabilmek için, gebe kalmaya karar verdiğiniz andan itibaren sağlık kuruluşunuz ile bir gebelik öncesi planlama randevusu almanız gereklidir. Özellikle, herhangi bir özel durumunuz varsa, 30’lu veya 40’lı yaşlardaysanız veya herhangi bir kronik sağlık probleminiz bulunuyorsa, bunun önemi daha fazladır. Aşağıdakilere benzer sorulara cevap vermeye hazır olun:
Eğer doğum kontrol hapları kullanıyorsanız, hapları bıraktıktan iki hafta (bazı kadınlar için daha uzun olabilir) sonra ovülasyon sürecine girebilirsiniz. Hamile kalmayı denemeden önce bir süre hapları bırakmanız gerekli değildir. Ancak, kimi zaman, çocuk sahibi olmadan önce bir regl dönemi geçirmeniz, ovülasyon döneminizi hesaplamada size yardımcı olacaktır. Eğer birkaç ay beklemeyi planlıyorsanız, adet döngünüz normale dönene kadar başka doğum kontrol yöntemleri kullanmayı unutmayın.
Progestin implantlar veya enjeksiyonlar gibi uzun vadeli doğum kontrol yöntemleri kullanıyorsanız, doğurganlığınızı tekrar kazanmanız daha uzun süre alabilir. Çoğu kadın, doğum kontrol yöntemlerini bıraktıktan 12 ay sonra hamile kalabilmektedir.
Çiçek (varisella), Alman kızamığı (kızamıkçık) ve hepatit B gibi enfeksiyonlar, doğmamış bebekler için tehlikeli olabilir. Eğer bu hastalıklara karşı bağışıklığınız yoksa veya daha önceden bağışıklık kazanıp kazanmadığınızı bilmiyorsanız, gebelik tercihen en az bir ay önce bu aşıları yaptırmanız önerilmektedir.
Diyabet, astım veya yüksek tansiyon gibi bir tıbbi rahatsızlığınız bulunuyorsa, gebe kalmadan önce bunu kontrol altına aldığınıza emin olun. Bazı durumlarda doktorunuz, ilaçlarınızın ve tedavinizin dozunu, hamilelikten önce yeniden ayarlamanızı önerebilir. Sağlık kuruluşunuz hamileliğiniz sırasında oluşabilecek özel ihtiyaçlarınız konusunda size rehberlik edecektir.
Eğer herhangi bir ilaç, besin takviyesi veya vitamin kullanıyorsanız, sağlık kuruluşunuza bilgi verin. Ürünlere bağlı olarak, sağlık kuruluşunuz dozları düşürmenizi, başka bir ilaca çevirmenizi veya bırakmanızı isteyebilir.
Planlama yaparken, gebelik öncesi vitaminleri de almanız için iyi bir zamandır. Neden mi bu kadar erken? Çocuğunuzun beslenme borusu hamileliğin ilk ayında gelişmektedir. Doğum öncesi vitaminler almak, bu borunun daha düzgün gelişmesinde katkı yapacaktır.
Bel soğukluğu, frengi ve klamidya gibi hastalıklar, hamile kalma ihtimalinize olumsuz etki edebilir. Bu enfeksiyonlar, hamilelik sırasında hem bebeğe hem de anneye etki etmektedir. Eğer herhangi bir cinsel yolla bulaşan hastalık riski altında olduğunuzu veya partnerinizde bu hastalıkların olduğunu düşünüyorsanız, sağlık kuruluşunuza analizler ve tedavi için başvurun.
Sizin ve ebeveynlerinizin hastalık geçmişi, kimi zaman çocuğunuzun bu riskler ile doğmasına sebep olabilmekte, doğumu olumsuz etkileyebilmektedir. Eğer genetik bir rahatsızlık riski altındaysanız, sağlık kuruluşunuzdan bu konuda gebelik öncesi tedavi ve rehberlik için yardım isteyebilirsiniz.
35 yaşından sonra, doğurganlık problemleri, düşük riski ve kromozom bozuklukları riskleri artmaktadır. Hamilelik kaynaklı diyabet gibi hastalıklar da yaşlı annelerde çok daha yaygın görülmektedir. Sağlık kuruluşunuz bu riskleri anlamanızda size yardımcı olacak ve bebeğiniz için doğru zamanı belirlemenizde destek olacaktır.
Sağlık kuruluşunuz, önceki hamilelikleriniz hakkında soru sorabilir. Bu sorulara cevap verirken, hamilelikten kaynaklı diyabet, yüksek tansiyon, erken doğum, sakat doğum gibi her türlü doğum ayrıntısını belirtmeyi unutmayın.
Eğer daha önceki hamileliklerinizde nöral tüp problemleri yaşadıysanız, doktorunuz muhtemelen, daha fazla gebelik öncesi vitamin ve buna bağlı olarak daha fazla folik asit almanızı önerecektir.
Eğer hamilelik ile ilgili herhangi bir çekinceniz veya korkunuz varsa, doktorunuzla paylaşın. Doktorunuz sizi en iyi şekilde anlayacak ve sağlıklı bir hamilelik yaşama şansınızı artıracak önerilerde bulunacaktır.
Yaşam tarzınız sağlıklı bir hamileliği destekliyor mu?
Hamilelik sırasında sağlıklı bir yaşam tarzı sürmeniz önemli bir gerekliliktir. Örneğin:
• Doktorunuz, muhtemelen sağlıklı bir diyetin, düzenli fiziksel aktivitenin ve stresle başa çıkmanın öneminden bahsedecektir.
• Eğer fazla kilolu veya çok zayıf iseniz, doktorunuz muhtemelen gebelik öncesinde kilonuzu kontrol altına almanızı önerecektir.
• Bunun yanı sıra, alkolden ve yasadışı uyuşturuculardan, toksik maddelerden uzak durmanızın öneminden bahsedecektir.
• Eğer sigara kullanıyorsanız, sağlık kuruluşunuza sigarayı bırakmak için yardımda bulunması konusunda danışın.
Gebelik öncesi partnerinizin yaşam tarzı?
Eğer mümkünse, doğum öncesi hazırlık randevularına sizinle birlikte gelmesini isteyin. Partnerinizin sağlığı ve yaşam tarzı (aile hastalıkları geçmişi, enfeksiyonlar ve doğuma etki edebilecek faktörler) hem bebek hem de sizin için önemli olacaktır.
*Blog yazıları ve içerikleri sadece bilgilendirme amaçlıdır. Blog yazılarında tedavi yerine geçen sağlık hizmetlerine yönelik bilgilere yer verilmemiştir. Teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza danışınız.