Gebelikte Diyabet : Sağlıklı Gebeliğe Hazırlanmak

Gebelikte Diyabet
Gebelikte diyabet, riskli bir kombinasyon olmak zorunda değildir. Gebeliğe hazırlanırken, sağlıklı bir bebek geliştirebilmek için gerekli olan şeyleri sağlayabilirsiniz. Tip 1 veya 2 diyabete sahipseniz ve bebek sahibi olmak istiyorsanız, muhtemelen risklerden endişelisinizdir. Aklınızı ferahlatın ve bebek sahibi olmaya odaklanın. Gebelik öncesinde, kan şekerinizi kontrol etmek ve sağlıklı bir hayat tarzı seçimi yapmak, bebeğinize en sağlıklı başlangıcı sağlamanızı olanaklı kılabilir.

Gebelikte Diyabet ile Mücadele İçin Check-up Yaptırın

Hamileliğe hazırlanmanın ilk adımı, sağlık kuruluşunuzdan danışmanlık almaktır. Hamile kalmak istediğinizden bahsedin. Eğer ağızdan kan şekeri hapları alıyorsanız, bunları insüline veya hamileliğinize etki etmeyecek başka bir ilaca çevirmeniz gerekli olabilir. Bunun dışında, bazı farklı ilaçlara da ihtiyaç duyabilirsiniz. Örneğin, böbreklere etki eden yüksek tansiyon ilaçları gibi bazı ilaçlar, hamilelik sırasında önerilmemektedir. Eğer, kalbinizde, gözünüzde veya böbreklerinizde herhangi bir yüksek tansiyon belirtisi varsa, bu hamilelik ile birlikte tetiklenerek, diyabetinize eklenebilir ve hamileliğinizi kötü etkileyebilir. Bu sebepten dolayı, hamilelik öncesinde bir tedaviden geçmeniz gerekli olabilir. Sağlık kuruluşunuz bununla birlikte, size yüksek riskli hamilelik uzmanlarını, diyetisyenleri ve diğer uzmanları yönlendirerek, hazırlık toplantıları düzenleyebilir.

Gebelikte Diyabette kan şekeri kontrolüne odaklanın

Kan şekeri seviyenizi kontrol etmek, gebelikte diyabet ile mücadele etmekte en iyi yoldur. Hamileliği düşünürken, gebelikten aylar önce bile olsa, kan şekeriniz her zaman olduğundan daha fazla öneme sahiptir. Bebeğinizin beyni, omurgası, kalbi ve diğer organları, hamile olduğunuzu bile anlamadığınız zamanlarda, çok kısa sürede şekillenmeye başlar. Eğer hamileliğin ilk zamanlarında kan şekerinizi doğru şekilde kontrol edemezseniz, bebeğinizin düşük riski ve özellikle beyin, omurga ve kalp gibi organlarında sakat doğum ihtimalleri artmaktadır. Buna rağmen, eğer gebelik öncesinden itibaren kan şekerinizi kontrol altına alırsanız, bebeğiniz neredeyse hiç diyabete yakalanmamış bir anneden doğmuş gibi sağlıklı olacaktır. Sağlık kuruluşunuz, hedef kan şekeri seviyenizi belirlemenizde size yardımcı olacaktır. Doktorunuz ihtiyaç duyduğunuz her türlü tedaviyi uygulayacak ve yapmanız gereken değişikliklerde bahsedecektir. Örneğin, hamilelik için hazırlanan kadınlar, insülin enjeksiyonlarının dozunu ve miktarını artırmak zorunda kalabilirler. Ana hedef, kan şekeri seviyenizi olabildiğince normal tutabilmektir.

Sağlıklı beslenmeyi unutmayın

Gebelikte diyabet diyetiniz muhtemelen çok sayıda tahıl, meyve ve sebze içermektedir. Hamileliğe hazırlanırken bu diyetinizi devam ettirebilirsiniz. Eğer hedef kan şekerinize ulaşmakta zorluk çekiyorsanız veya hamilelik öncesinde kilo vermek istiyorsanız, bir diyetisyenden destek almanız gerekebilir. Doktorunuz hamilelik öncesinde gerekli olan yemek planlarınızı diyabetinize göre uyarlayarak hazırlayacaktır. Vitamin ve mineral eksiklerini tamamlamak için, ideal olarak gebelikten birkaç ay önce, folik asit içeren hamilelik öncesi takviyelerine başvurmanızda fayda vardır.

Fiziksel aktiviteyi günlük rutininize ekleyin

Fiziksel aktivite, gebelikte diyabet tedavi planının en önemli maddeleri arasında yer almaktadır. Hazırlık randevunuz sırasında, doktorunuzdan egzersizler için onay alın. Yürüyüş, antreman bisikleti veya yüzme gibi hoşunuza giden aktivitelerden birini seçin. En önemli nokta, egzersizi günlük rutininizin bir parçası haline getirmenizin gerekliliğidir. Özellikle, haftada 150 dakika ortalama yoğunlukta bir fiziksel aktivite hamilelik sırasında önerilmektedir. Eğer bir süredir aktif değilseniz, yavaş başlayın ve küçük adımlarla ilerleyin Fiziksel aktivitenin kan şekerinize etki ettiğini unutmayın. Özellikle insülin kullanıyorsanız, antremanlardan önce ve sonra kan şekeri seviyenizi ölçün. Kan şekeri seviyenizi dengede tutabilmek için, antremanlardan önce atıştırmalar yapmanız gerekebilir. Eğer insülin iğnesi kullanıyorsanız, egzersiz için metabolizma hızınızı ayarlamanız gerekebilir.

Gebelikte Diyabet İçin Sınırlarınızı Bilin

Eğer hamilelik için hazırlanıyorsanız, • İnsülin veya diğer ilaçların saatlerini aksatmayın • Sigara içmeyin • Alkol tüketmeyin • Uyuşturucu almayın Bunun yanı sıra, stresinizi de kontrol altında tutmanız önemlidir. Çok fazla stres kan şekerinizle baş etmenizi zorlaştırarak size ve bebeğinize zarar verebilir.

Gebelikte Diyabette Sabretmelisiniz

Hamilelik için hazırlanmak aylar ve çok sayıda sağlık kuruluşu ziyareti gerektirebilir. Sağlık kuruluşunuz, hamilelikten önce, sizden özel bir hemoglobin A1C seviyesine, – geçtiğimiz iki – üç ay içerisindeki kan şekerinizin bir yansıması olan hormona – ulaşmanızı isteyebilir. Sağlık kuruluşunuz size yeşil ışık yakana kadar doğum kontrol yöntemlerini uygulamayı unutmayın. Sağlıklı bir hamilelik, beklediğinize değecektir.

*Blog yazıları ve içerikleri sadece bilgilendirme amaçlıdır. Blog yazılarında tedavi yerine geçen sağlık hizmetlerine yönelik bilgilere yer verilmemiştir. Teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza danışınız.