Gebelikte sigara içmenin risklerini mi merak ediyorsunuz? Sigara nasıl bırakılır? Sigara bırakma ürünleri bebek için güvenilir midir? Sigara ve hamilelikle ilgili merak ettiklerinizi bu yazıda bulabilirsiniz.
Sigara ve gebelik iyi bir ikili değildir ve sigarayı tamamen bırakma için tedbirler alabilirsiniz. İşe Gebelikte sigara içme hakkında en yaygın sorulara cevap alarak başlayın.
Sigara kokan kıyafetlerden yüz kırışıklıklarına, kalp hastalıklarından akciğer kanserine kadar sigara içmenin risklerini muhtemelen biliyorsunuzdur. Eğer gebeyseniz veya gebe kalmayı planlıyorsanız fakat hala sigara içiyorsanız, sigarayı bırakmak için artık çok daha iyi bir nedeniniz var. Sigara, gebe kalmanızı zorlaştırabilir. Sigara aynı zamanda dış gebelik – döllenmiş yumurtanın rahim dışına genellikle fallop kanallına yerleşmesi – riskini de arttırır.
Gebelikte sigara kullanımı, bebeğin karbon monoksite maruz kalmasına sebep olur ve bu da, bebeğin oksijen ve besin teminini kısıtlar. Nikotine maruz kalma, bebeğin kalp atış hızının artmasına ve fetüs solunum hareketlerinin azalmasına sebep olur.
Hamilelikte sigara içmek aynı zamanda diğer sağlık problemlerini de beraberinde getirebilir. Örneğin;
Gebelikte sigara içmek aynı zamanda bebeğiniz doğduktan sonra da bebek sağlığını etkileyebilir. Örneğin:
Bazı araştırmalar, hamilelikte sigara içmenin, çocukların duygusal gelişimini, davranışlarını ve öğrenme yetilerini de etkileyebileceğini göstermekte. Hamilelikte sigara içmek çocukların kendi doğurganlıklarını bile olumsuz yönde etkileyebilir.
Hamilelikte pasif sigara içiciliği de bebeğinizin sağlığını etkiler. Sigara içmeyen fakat hamilelikte sigara dumanına maruz kalan kadınlarda da gebelik kaybı, bebeğin doğum kusurları ile doğması ya da düşük doğum ağırlığı riski görülebilir.
Kesinlikle! Eğer sigara içiyorsanız, hamilelikte sigarayı bırakmak bebeğinize sağlıklı bir başlangıç vermede en iyi yollardan biridir. Eğer hamileliğin ilk dört ayında sigarayı bırakırsanız, sigara içmeyen bir kadına oranla düşük doğum ağırlığı riskini azaltmış olursunuz. Hamilelikte sigarayı bırakmak aynı zamanda prematüre doğum, gebelik kaybı, bebek ölümü ve diğer komplikasyonların riskini azaltır.
Hamilelikte sigara içme oranını azaltmak doğru yönde atılmış bir adım olacaktır fakat sigarayı tamamen bırakmak, sizin ve bebeğinizin sağlığına en olumlu şekilde etki edecektir.
Gebelikte sigara bırakmanın en güvenilir yolu medikal yardım almadan bırakmaktan geçer. Tavsiye ve rehberlik yardımı için doktorunuza danışarak işe başlayın. Ardından aşağıda tüyoları dikkate alın:
Eğer hala sigarayı bırakmada zorlanıyorsanız, doktorunuza nikotin bantı, inhaler, nikotin sakızı, nikotin pastili ya da burun spreyi gibi nikotin replasman ürünlerini kullanıp kullanamayacağınızı danışın. Sigarayı bırakmada kullanılan bu ürünler, bebeğinizin sigaradaki birçok zararlı kimyasallara maruz kalmasını önleyecektir.
Birçok nikotin replasman ürünleri reçetesiz olarak mevcuttur. Eğer nikotin bandını kullanmayı tercih ediyorsanız, bebeğin daha fazla nikotine maruz kalmaması için bandı yatmadan önce çıkartın. Sigara içme arzunuz ve sigara yoksunluk hissiniz azaldıkça, sigara bandı veya diğer nikotin bıraktırma ürününün kullanım oranını doktorunuzla görüşerek kademe kademe azaltın.
Gebelikte sigara bırakmak için nikotin içermeyen bir tedavi tercih ediyorsanız, Zyban gibi antidepresan bir diğer alternatif olabilir. Durumunuza göre bu tip ilaçların riskleri ve faydalarını doktorunuzla görüşün.
Yeni doğmuş bir bebekle hayata adapte olmak stresli olabilir. Bunun sonucunda, sigarayı bırakan birçok kadın doğumdan sonra tekrar sigaraya başlar. Sigaraya tekrar başlayan kadınların çevresi ve sevdiklerinin genelde sigara içmesi ve daha az sosyal destek almış olması muhtemeldir. Eğer hamilelikte sigarayı bıraktıysanız, tekrar sigara içmenin doğumdan sonra ne kadar riskli olabileceğini anımsayın ve tekrar sigaraya başlamamak için doktorunuza danışın.
Pasif sigara içiciliğinin yeni doğmuş bebeğin sağlını riske attığını (yüksek oranda astım riski ve ani bebek ölüm sendromu dahil) unutmayın. Eğer emzirme dönemindeyseniz, bebeğiniz sütünüz yolu ile birçok zararlı kimyasal maddeye maruz kalacaktır. Sigara içmek aynı zamanda süt oranınızı azaltacak ve planladığınız emzirme dönemini de etkileyecektir. Eğer doğumdan sonra sigara içmeye başladıysanız, bebeğinizin yanında ya da bebeğinizi emzirirken sigara içmeyin. En önemlisi, tekrar bırakmak için program yapın.
Sigarayı bırakmak nadiren kolaydır. Sigarayı bırakmak için birden fazla deneme gerekebilir. Ancak yine de, sigarayı bırakma başarılabilir bir süreçtir ve tüm aileniz bu süreç sonrasında faydasını görecektir.
Gebelik döneminde sigarayı bırakmak, bebeğinizin sağlığına olumlu bir başlangıç sağlamak için atılabilecek en etkili adımlardan biridir. Ancak, sağlıklı bir hamilelik süreci yalnızca sigarayı bırakmakla sınırlı değildir. Düzenli sağlık kontrolleri ile gebeliğinizi güvence altına alabilirsiniz.
Kadın Check Up Programı, gebelik öncesi ve gebelik sürecindeki sağlık durumunuzu kapsamlı bir şekilde değerlendiren testler ve analizlerden oluşur. Bu programlar, yalnızca mevcut sağlık durumunuzu anlamanızı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda sigara kullanımının uzun vadeli etkilerini belirlemeye de yardımcı olur.
Kadın Check Up Programı’nda Neler Bulunur?
Kadın Check Up Programı, sigarayı bırakmanızın ardından vücudunuzda oluşabilecek iyileşmeleri gözlemlemeniz için de bir fırsat sunar. Hamilelik sürecinde hem kendi sağlığınızı hem de bebeğinizin sağlığını korumak için düzenli olarak kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin.
Kadın Check Up Programı hakkında daha fazla bilgi almak için Acıbadem Mobil’in Kadın Check Up sayfasını ziyaret edebilirsiniz.