Hamilelik cinselliğe olan ilginizi arttırdı mı? Yoksa cinsellik aklınıza gelebilecek en son şey mi? Hangisi olursa olsun, hamilelikte cinsellik ile ilgili bilmeniz gerekenleri burada paylaşıyoruz.
Hamile kalmak istiyorsanız, cinsel ilişkiye girin. Bunda şaşılacak bir şey yok. Ama iş hamilelikte cinsellik yaşanmak istediğiniz duruma geldiğinde cevaplar hiçbir zaman açık olmaz.
Bu yazımızda hamilelikte cinsellik ile ilgili bilmeniz gerekenleri bulabilirsiniz.
Hamilelikte cinsel birliktelik sorun yaratır mı?
Hamileliğiniz normal bir şekilde ilerlediği sürece, dilediğiniz kadar cinsel birliktelik yaşayabilirsiniz – fakat bunu her zaman istemeyecek olabilirsiniz.
İlk başlarda, hormonal dalgalanmalar, yorgunluk ve mide bulantısı cinsel arzunuzu köreltebilir. Hamileliğiniz ilerledikçe, kilo alımı, sırt ağrısı ve diğer semptomlar ise cinsel arzularınıza gölge düşürebilir. Duygularınız da cinsel dürtülerinizi olumsuz yönde etkileyebilir.
Ailenize katılacak yeni üyeyi heyecanla bekliyor olsanız bile, hamileliğin ya da bebeğinizin partnerinizle olan ilişkinizi nasıl etkileyeceği kafanızı meşgul edebilir. Hamilelikte cinsellik, bebeğinize zarar verebileceği korkusu veya doğum ile ilgili tedirginlik duymanız cinsel dürtülerinizi baltalayabilir. Hamileliğiniz ilerledikçe, kadının kendi görünümündeki değişiklikler de önemli bir rol oynar.
Hamilelikte cinsel birliktelik düşüğe sebep olur mu?
Birçok çift, hamilelikte cinsel birlikteliğin düşüğe sebep olabileceği konusunda tedirgin olsalar da, cinsel birliktelik genelde buna sebep olmaz. Erken düşükler çoğunlukla kromozom anomalileri veya gelişmekte olan bebeğin diğer sağlık sorunları ile alakalıdır, yaptığınız veya yapmadığınız bir şey ile ilgili değil.
Hamilelikte cinsellik bebek için zararlı mıdır?
Bebeğiniz, rahmin güçlü kas yapısı ve rahimdeki amniyon sıvısı ile korunmaktadır. Cinsel birliktelik bebeğinizi etkilemeyecektir.
Kondom gerekli midir?
Hamilelikte cinsel yolla bulaşan enfeksiyona maruz kalınması, hamileliğinizin ve bebeğinizin sağlığını etkileyebilecek enfeksiyon kapma riskini arttırır.
Orgazm, prematüre doğumu tetikler mi?
Orgazm, uterus kontraksiyonuna sebep olabilir fakat bu kontraksiyonlar doğum sırasında hissedilenden farklıdır. Cinsel birliktelik yaşanmış olsun veya olmasın, hissedilen orgazm erken doğrum riskini arttırmaz. Benzer şekilde hamilelikte cinsellik, doğum yaklaşırken de doğumu tetiklemez.
Hamilelikte cinsellikten kaçınılması gereken durumlar var mıdır?
Her ne kadar birçok kadın hamilelikleri boyunca güvenli bir şekilde cinsellik yaşayabilseler de, bazen dikkatli olmak en iyisidir.
Doktorunuz aşağıda belirtilen durumlarda cinsellikten kaçınmanızı önerebilir:
• Öncesinde erken doğum yaşadıysanız
• Anlaşılamayan bir vajinal kanamanız varsa
• Amniyotik sıvınız geliyorsa
• Rahim ağzı zamanından önce açıldıysa (servikal yetmezlik)
• Plasentanın rahim ağzını kısmen ya da tamamen kapattıysa (plasenta previa)
Ya cinsel birliktelik yaşamak istemiyorsam?
Normaldir. Cinsel ilişki, cinsel birleşmeden çok daha fazlasıdır.
İhtiyaçlarınızı ve endişelerinizi partnerinizle açık ve sevgi dolu bir şekilde paylaşın. Eğer hamilelikte cinsellik zor ise, çekici gelmiyor veya sınırlarınızı aşıyorsa, kucaklaşma, masaj veya öpüşme gibi farklı yollarla temasa geçin.
Bebek doğduktan sonra en erken ne zaman cinsellik yaşayabilirim?
İster normal doğum olsun, ister sezaryen; vücudunuzun iyileşmeye ihtiyacı olacak. Birçok doktor cinselliğe devam etmek için 4 ila 6 hafta kadar beklenmesini tavsiye ediyor. Bu işlem, rahim boynunun kapanmasına ve olası yırtıkların ya da onarılmış bir epizyotominin iyileşmesine zaman tanır.
Cinselliğe tekrar hazır olduğunuzda yavaş ilerleyin ve bir sonraki gebeliğe hazır değilseniz, güvenilir bir korunma yöntemi kullanın.