Hamilelikte kullanılan vitaminler olup olmadığını merak mı ediyorsunuz? Hangi marka en iyisi? Eğer midenizi rahatsız ediyorsa, ne yapmalı? Bu ve daha birçok soruya bu yazımızda cevap bulabilirsiniz.
Sağlıklı beslenme, ihtiyacınız olan mineral ve vitaminleri almak için en uygun yoldur fakat bazen sağlıklı beslenseniz bile, bazı önemli besin öğelerinin eksikliğini yaşayabilirsiniz. Eğer hamileyseniz ya da gebe kalmayı planlıyorsanız, Hamilelikte kullanılan vitaminler tüm ihtiyaçlarınızı karşılamada yardımcı olabilir.
Doğum öncesi vitaminler diğer vitaminlerden nasıl farklıdır?
Doğum öncesi vitaminler, yetişkinler için olan standart vitaminlerine oranla daha çok folik asit ve demir içerir. Nedenleri ise:
- Folik asit nöral tüp defektlerinin önlenmesinde yardımcı olur. Bu defektler ciddi beyin ve omurilik anomalileridir.
- Demir, bebeğin gelişimi ve büyümesine destek olur. Demir aynı zamanda kanın yeterli sayıda sağlıklı kırmızı kan hücresinden yoksun olması durumunu yani; kansızlığı önlemede yardımcı olur.
Buna ek olarak, bazı araştırmalar, doğum öncesi vitaminlerin düşük doğum ağırlığı riskini azalttığını göstermektedir.
Diğer besin maddeleri için endişe duymama gerek var mı?
Standart hamilelikte kullanılan vitaminler, bebeğin beyin gelişimine yardımcı olabilecek omega-3 yağ asitleri içermez. Eğer balık veya omega-3 yağ asitlerini yüksek oranda içeren yiyecekleri yiyemiyor veya yememeyi tercih ediyorsanız, doktorunuz doğum öncesi vitaminlere ek olarak omega-3 yağ asit takviyesi almanızı önerebilir.
Özellikle bebeğinizin kemik gelişimi ve güçlenmesinin hızlı bir şekilde gerçekleştiği üçüncü trimester döneminde kalsiyum ve D vitamini büyük rol oynar. Doğum öncesi vitaminlere ek olarak, D vitamin takviyeli düşük yağ oranlı süt için ya da D vitamini içeren kalsiyum zengini besinler tüketin. Süt içmiyor veya kalsiyum zengini besinler tüketmiyorsanız, kalsiyum ve D vitamin takviyesi için doktorunuz ile görüşün.
En iyi doğum öncesi vitamin markası nedir?
Hamilelikte kullanılan vitaminler hemen hemen tüm eczanelerde reçetesiz olarak mevcuttur. Doktorunuz belli bir doğum öncesi vitamin markası önerebilir ya da seçimi size bırakabilir.
Genellikle aşağıdaki maddeleri kapsayan hamilelikte kullanılan vitaminler tercih edilmeli:
- Folik asit
- Kalsiyum
- Demir
- C Vitamini
- Çinko
- Bakır
- B6 Vitamini
- D Vitamini
Unutmayın ki hamilelikte kullanılan vitaminler iyi bir beslenmenin yerine geçmez fakat sağlıklı beslenme ile tamamlanır. Hamilelikte Kullanılan Vitaminler vitamin ve mineral ihtiyacınızın %100’ünü karşılamayabilir. Buna ek olarak doktorunuz, durumunuza göre belli başlı besin maddelerini daha fazla oranda almanızı önerebilir. Örneğin, sinir yolu kusurlu bir bebek doğumu gerçekleştirdiyseniz, doktorunuz daha yüksek oranda folik asit (örneğin 4 mg/4000 mikrogram) içeren ayrı bir takviye almanızı önerebilir (Bundan sonra yaşanacak hamilelikler öncesinde ve esnasında).
Hamilelikte kullanılan vitaminler ne zaman alınmaya başlanmalıdır?
En ideali, doğum öncesi vitaminleri gebe kalmadan önce almanız. Beyin ve omurilik olarak oluşan bebeğin nöral tüpü, hamileliğin ilk ayında — hatta belki de hamile olduğunuzu öğrendikten önce gelişmektedir.
Vitaminlerin yutumu zor ise?
Eğer standart doğum öncesi vitaminleri yutmakta zorluk çekiyorsanız, çiğnenebilir olanları deneyebilir ya da doktorunuza farklı alternatifleri danışabilirsiniz.
Doğum öncesi vitaminleri ne kadar süre almalıyım?
Doğum öncesi vitaminleri hamilelik boyunca almak en iyisidir. Doktorunuz bu vitaminleri doğumdan sonra almaya devam etmenizi de tavsiye edebilir (özellikle bebek emziriyorsanız).
Doğum öncesi vitaminlerin yan etkileri var mıdır?
Bazı kadınlar doğum öncesi vitaminleri aldıktan sonra mide bulantısı sorunu yaşarlar. Eğer sizde de aynısı oluyorsa, doğum öncesi vitamini hafif atıştırmalık bir şey ile ya da gece yatmadan önce alabilirsiniz.
Diğer durumlarda, hamilelikte kullanılan vitaminler kabızlığa sebep olabilir. Kabızlığı önlemek için aşağıdaki önerileri dikkate alın:
- Bol sıvı tüketin
- Öğünlerinize daha fazla lifli yiyecekler ekleyin
- Doktorunuzun uygun gördüğü sürece günlük hayatınıza fiziksel aktivite ekleyin
- Doktorunuza bağırsak yumuşatıcı kullanımını danışın
Eğer bu tüyolar işe yaramıyorsa, doktorunuza daha farklı alternatifleri sorun. Size farklı tür bir hamilelik öncesi vitamin önerebilir ya da folik asit, D vitamin ile birlikte kalsiyum ve demir takviyelerini ayrı ayrı almanızı sağlayabilir.