Hamileyken Çalışmak : Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

Hamileyken Çalışmak

Hamileyken çalışmak her zaman kolay değildir. İşinizi yaparken sorunlar ile başa çıkmayı ve sağlıklı kalmayı bu yazımızda öğrenin.


Birçok kadın hamilelik sürecinde çalışmaya devam ederler. Ancak hamilelik, işyerinizde birtakım zorlukların yaşanmasına sebep olabilir. Sağlıklı kalmak ve işinizde üretken olmak için, yaygın hamilelik sıkıntılarını nasıl azaltabileceğinizi ve iş görevlerinin hamileliğinizi ne zaman riske sokabileceğini iyice öğrenin.

Bulantı ve İstifrayı azaltmak


Her ne kadar ‘sabah’ rahatsızlığı olarak düşünülse de, hamilelikte mide bulantısını her an yaşayabilirsiniz. İş yerinde bulantı hissini rahatlatabilmek için:

  • Mide bulantısını tetikleyen şeylerden uzak durun. Hamilelik öncesinde her sabah içmeye can attığınız çay, kahve ya da dinlenme odasındaki poğaça, simit gibi ısıtılmış yiyeceklerin kokusu artık midenizi ters yüz edebilir. Bulantınızı tetikleyen her şeyden uzak durun.
  • Sık sık atıştırın. Şekersiz bisküviler ve diğer hafif yiyecekler mideniz bulandığında hayat kurtarıcı olabilirler. Kolay atıştırılabilir yiyecekleri iş yerinizde bulundurun. Zencefilli içecek ya da zencefilli çay da işe yarayabilir.
  • Bol sıvı tüketin. Eğer yeterince sıvı tüketmiyorsanız, mide bulantınız kötüye gidebilir. İş yerinizdeki masanızda ya da çalışma ortamınızda bir şişe su bulundurun ve gün içerisinde sudan için.

Yorgunlukla Başa Çıkma


Vücudunuzun gebeliğinizi desteklemek için daha fazla çalışması sebebi ile kendinizi yorgun hissedebilir ancak çalışma günlerinde dinlenmeniz zor olabilir. Bu durumlarda aşağıdaki tüyolar işinize yarayabilir:

  • Protein ve demir zengini yiyecekler tüketin. Yorgunluk, demir eksikliği anemisinin belirtisi olabilir ancak beslenmenizi buna göre düzenlemek yardımcı olabilir. Kırmızı et, kümes hayvan eti, deniz ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, demir takviyeli tam tahıllı kahvaltı gevreği ve baklagillerden oluşan yiyecekleri tercih edin.
  • Kısa ve sık molalar verin. Bulunduğunuz yerden kalkıp birkaç dakika dolanmak sizi canlandıracaktır. Birkaç dakika ışıkların kapalı olduğu bir ortamda, gözleriniz kapalı ve bacaklarınız yukarıda olacak şekilde dinlenmek de yeniden gücünüzü toplamanıza yardımcı olacaktır.
  • Fiziksel aktivitelerinizi kısıtlayın. Çalışmayı azaltma, gün sonunda daha fazla dinlenmenize yardımcı olabilir. Alışverişinizi internetten yapmayı ve evinizin temizliği ya da bahçenizle ilgilenilmesi için yardımcı tutmayı göz önünde bulundurun.
  • Egzersizleri rutinleştirin. Uzun bir günün ardından egzersiz yapmak aklınızdaki son şey olsa bile, özellikle tüm gün masa başında oturuyorsanız, yapacağınız fiziksel aktiviteler enerjinizi tekrar kazanmanıza yardımcı olacaktır. Doktorunuzun uygun gördüğü sürece, işten sonra yürüyüş yapabilir ya da hamilelere yönelik spor merkezlerine katılabilirsiniz.
  • Yatağa erken gidin. Her gece 7 ila 9 saat uyku almaya çalışın. Yana doğru uzanmak bebeğe giden kan akışını geliştirir ve şişkinliği engeller. Daha fazla konfor için, bacak aralarınıza ve kalça altınıza yastık yerleştirin.

Rahat Olmak


Hamileliğiniz ilerledikçe, oturma-kalkma gibi günlük aktiviteleriniz zorlaşabilir. Yorgunlukla baş edebilmek için kısa ve sık molalar vermeyi ihmal etmeyin. Birkaç saatte bir etrafta dolanmak kas gerilimini rahatlatır ve bacak ve ayaklarınızdaki ödem birikiminin önlenmesinde yardımcı olur. Aşağıdaki diğer yöntemleri de deneyebilirsiniz:

  • Oturma. Özellikle kilonuz ve duruşunuz değiştikçe, ayarlanabilir kol dayanakları, sabit bir sandalye, sırt yastığı ve alt sırt desteği uzun saatler boyunca oturmanızı rahatlatabilir. Eğer sandalyeniz ayarlanabilir değilse, geçici bir şeyler ayarlayın. Sırtınıza daha fazla destek sağlamak amacıyla küçük bir yastık veya minder kullanın.
  • Ayakta kalma. Uzun saatler boyunca ayakta kalmak kanın bacaklarda toplanmasına ve bu da ağrıya ya da baş dönmesine sebep olabilir. Bu durum aynı zamanda sırtınıza baskı yapar. Uzun bir süre ayakta durmanız gerekiyorsa, bir bacağınızı ayağınızı dayayabileceğiniz bir yere (küçük bir sandalyeye ya da bir kutu) dayayın. Bacaklarınızı sık sık değiştirin ve bol mola verin. İyi bir taban desteği olan rahat ayakkabı giyin. Destekli çorap giymeyi de göz önünde bulundurabilirsiniz.
  • Eğilme ve kaldırma. Hafif bir şey kaldırıyorsanız bile, düzgün bir kaldırış şekli sırtınızı devre dışı bırakmanızı sağlayabilir. Belinizi değil, dizlerinizi bükün. Sırtınıza baskı uygulamadan bacak kaslarınızı kullanarak yükü vücudunuza yakın tutun. Kaldırma esnasında vücudunuzu bükmekten kaçının.

Hamileyken Çalışmak Stresini Kontrol Altında Tutma


Hamileyken çalışmak süresince iş yerinde yaşanan stres, kendiniz ve bebeğiniz için dikkat etmeniz gereken enerjinizi düşürebilir. İş yerindeki stresi minimum düzeye indirmek için:

  • Kontrolü elinizde tutun. Günlük yapılması gerekenler listesi hazırlayın ve görevlerinizi önem sırasına koyun. Neleri başkasına devredebileceğiniz ya da eleyebileceğinizi değerlendirin.
  • Konuşun. Öfkenizi sizi destekleyen bir çalışma arkadaşınız, arkadaşınız ya da sevdiğiniz biri ile paylaşın.
  • Rahatlayın. Yavaş nefes alma ya da kendinizi bir başka yerde hayal etme gibi rahatlama yöntemlerini uygulayın. Ya da doktorunuz uygun bulduğu sürece hamilelik yogası derslerine katılın.


Hamileyken Çalışmak : İşle İlgili Önlemler Alma


Özellikle erken doğum riski taşıyorsanız, belli başlı çalışma ortamları hamilelik sürecinde yaşanabilecek komplikasyonların yaşanma riskini arttırır. Örneğin:

  • Zararlı maddelere maruz kalma
  • Yoğun çalışma saatleri
  • Uzun süre ayakta kalma
  • Ağır kaldırma
  • Aşırı gürültü
  • Örneğin büyük makinalardan gelen yoğun titreşim
  • Yüksek stres
  • Soğuk çalışma ortamı


Buna ek olarak, çeviklik ve iyi bir denge gerektiren aktiviteler hamileliğin ilerleyen dönemlerinde zorlaşabilir.


Eğer bu durumlardan herhangi birisi için endişeleniyorsanız, doktorunuza danışın. Birlikte, özel bir önlem almanız ya da çalışma görevlerinizde değişiklik gerekip gerekmediğini karar verebilirsiniz.

*Blog yazıları ve içerikleri sadece bilgilendirme amaçlıdır. Blog yazılarında tedavi yerine geçen sağlık hizmetlerine yönelik bilgilere yer verilmemiştir. Teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza danışınız.