Kan Testleri Türleri ve 8 Soruda Kan Testleri

kan testleri

Kan testleri, kişilerin genel sağlık durumunu veya ileride karşılaşması muhtemel sağlık sorunlarını değerlendirmek için tarama amaçlı yapılan testlerdir. Sağlık hizmetlerinde yaşanan gelişmelerle birlikte günümüzde kişilerin sağlık kuruluşlarına gitmeden evde kan testi vermeleri de mümkündür.

 

Kan Testleri Ne Gösterebilir?

 

Kan testleri genel sağlık durumunuz veya olası riskler ile ilgili uzmanlara önemli veriler sağlar. Kan testleri ile aşağıdaki sağlık sorunlarının değerlendirmesi yapılabilir:

Karaciğer fonksiyonları,
Böbrek ve böbrek üstü bezi fonksiyonları,
Kalp, damar hastalıkları,
Vitamin ve mineral eksiklikleri,
Kan şekeri düzeyi,
Gebelik,
Kandaki yağ oranı ve kolesterol miktarı,
Vücuttaki enfeksiyonlar,
Talasemi, Behçet hastalığı gibi genetik kan hastalıkları,
Anemi,
Hormonal bozukluklar

 

Kan Testi Nasıl Yapılır?

 

Kan testi sırasında ilk aşama, hastanın hazırlanmasıdır. Hasta hazırlandıktan sonra alanında uzman kişiler kan alımı aşamasına geçer. Bu aşamada genellikle kolun iç tarafındaki toplardamardan enjektör yardımıyla kan alınır. Ancak bazı durumlarda kişinin damarları çok ince olabilir ve kolaylıkla bulunamayabilir. Bu nedenle bazı kişilerde kan alma işlemi sırasında el üzerindeki damarlar tercih edilir. Kan alma işlemi sırasında alınan kan, test çeşidine göre farklı renklerdeki tüplere konulur ve laboratuvar ortamında incelenir.

 

Evde Kan Testi Nasıl Yapılır?

 

Herhangi bir sebeple sağlık kuruluşlarına veya laboratuvarlara gidemeyen insanlar için günümüzde kan testi yaptırmak oldukça kolaydır. Evde kan testi hizmeti sayesinde kişiler ev ortamında kolaylıkla kan verebilirler. Evde kan alma hizmeti ile ev ortamında alınan kan, test çeşitlerine göre ayrılan steril tüplere konulur ve sağlık çalışanları tarafından en kısa sürede laboratuvara ulaştırılır. Acıbadem Mobil olarak sizlere evinizde veya bulunduğunuz yerde kan testi hizmetini ulaştırmaktayız. Alınan kan örnekleri kendi laboratuvarlarımızda hızla değerlendirilerek mümkün olan en kısa sürede sizlere bilgi vermekteyiz.

 

Kan Testleri Can Yakar mı?

 

Alanında uzman kişiler tarafından yapılan kan testleri can yakmaz. Kan testi sırasında kullanılan iğne oldukça ince ve küçüktür. Damarın içine girilmesi sırasında ufak bir yanma hissi duyabilirsiniz. Kan alım işlemi sırasında kişinin kendini sıkmaması, olası acı hissinin daha az hissedilmesine yardımcıdır.

 

Kan Testi Yaptırmadan Önce Hazırlanın!

 

Kan testi pek çok sağlık sorununun tanısında önemli rol oynar. Ancak kan testi yaptırmadan önce yapılan bazı hatalar test sonucunun hatalı çıkmasına sebep olabilir. Bu nedenle kan testi vermeden önce bazı hazırlıklar yapmanız önemlidir. Öncelikle kan testi sırasında tok olmanız bazı değerleri etkileyebilir. Bu nedenle aç olmaya özen göstermeniz önerilir. Bunun yanında kan vermeden önce 15-20 dakika dinlenmek de test sonuçları açısından önemlidir. Aşırı stresli olmanız da kandaki bazı değerleri olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle kan testi yaptırmadan önce rahat ve stressiz olmaya özen göstermeniz önerilir.

 

Kan Testleri Öncesi Dikkat Etmeniz Gereken Besinler

 

Kan testi öncesi sigara ve alkol gibi zararlı maddelerden uzak durmak önemlidir. Bunun yanında aşırı çay ve kahve kullanımından da sakınmak gerekir. Ayrıca kan testi öncesinde ağır ve yağlı yemeklerden uzak durulmalı ve mümkünse bol su içilmelidir. Aksi belirtilmediği sürece kan testi öncesinde 10 ila 12 saat kadar aç kalınmalı ve su içilmemelidir.

 

Kan Testi Sonuçlarını Almak Ne Kadar Sürer?

 

Kan testi sonuçları en geç 48 saat içinde size e-mail veya telefon yoluyla bildirilir.

 

Kan Testi Sonuçlarından Ne Beklenebilir?

 

Kan testi sonuçları genel sağlık durumunuzla ilgili bilgiler verir. Kan testleri, anemi, kan hastalıkları, vitamin ve mineral eksiklikleri, böbrek hastalıkları veya vücuttaki enfeksiyon hastalıklarının tanısında yaygın olarak kullanılsa da bazı hastalıkların kesin tanısı için ileri incelemeler gerekebilir.

Siz de ev konforundan kan testinizi vermek isterseniz, Acıbadem Mobil ile iletişime geçerek bilgi alabilirsiniz.

*Blog yazıları ve içerikleri sadece bilgilendirme amaçlıdır. Blog yazılarında tedavi yerine geçen sağlık hizmetlerine yönelik bilgilere yer verilmemiştir. Teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza danışınız.