Uzun dönem bakım için acil durumları beklememek erkenden karar almak en doğrusudur. Aşağıda yer alan öneriler uzun süreli bir bakımın türüne ve maliyetine karar vermek için size yardımcı olacaktır.
Uzun dönem bakım; yardıma ve bakıma ihtiyacı olan ileri yaştaki bireylerin zamana yayılarak devam eden evde ya da profesyonel bir mekanda gerçekleşecek bakımıdır.
Bu bakıma yönelik karar alınması ancak erken dönemde konuşulursa daha sağlıklı olur. Bir yaralanmayı ya da bir hastalığı beklemek geç kalınmasına neden olabilir.
Aşağıdaki maddeler uzun dönem bakım türlerini anlamanıza yardımcı olacaktır.
Uzun dönem bakım hakkında fikir sahibi olmak
Uzun dönem bakımın çeşitlerini anlamanız bakıma ihtiyacı olan yakınınız için en iyisini seçmenizi sağlar.
Evde bakım: Kişisel olarak görevi üstlenen bir yardımcı ya da bu işi profesyonel olarak yapan bir şirketin görevlisi yakınınız için gerekli tüm sorumlulukları üstlenebilir. Örneğin yakınınıza banyo yapma konusunda, kıyafeti değiştirmesinde ve diğer tüm kişisel ihtiyaçlarını karşılamasında yardımcı olabilir. Destek veren kişi kişisel bakımın dışında evin temizliği, yemek pişirilmesi ve alışveriş konusunda da yakınınıza yardımcı olabilir. Evde bakım yapan hemşireler de yakınınızın sağlığını güvenli ellere emanet etmenize yardımcı olacaktır.
Yaşlı bakım merkezi: Yardıma ihtiyacı olan yakınınızın tüm ihtiyaçları ile ilgilenecek yemeğinden çamaşırlarının temizliğine kadar onun tüm işlerini üstlenecek görevlilerin yer aldığı merkezler sevdiğiniz yakınınızın bakımını dilediğiniz gibi karşılayabilir.
Doğru bakım türünü seçmek
Yardıma ihtiyacı olan ve sevdiğiniz bir yakınınız için elinizden gelenin en iyisini yapmak istersiniz. Peki, en iyi en doğru hizmeti nasıl alabilirsiniz? Aşağıdaki soruları kendinize sorun ve yanıtlarınıza göre kendi yol haritanızı çizin.
Hangi seviyede bir hizmete ihtiyacınız var? Sizin veya yakınınızın ne tür bir desteğe ihiyacı var? Örneğin yakınınız yürümek, kıyafetlerini giymek gibi günlük rutin ihtiyaçlarını karşılayabiliyor mu? Banyo yapıp kendi başına yemek yiyebiliyor mu? Sağlık durumu için kişisel bakımın anında bir hemşire bakımına da ihtiyacı var mı? Doktorunuz yakınınızın bakımı hakkında ne öneriyor? Karar sürecinizi bu sorulara vereceğiniz yanıtlar şekillendirmelidir.
Kişisel tercihleriniz ne yönde? Siz ya da yakınınız evinde mi dışarıda mı bakım desteği almayı ister? Ya da yakınızı bir profesyonel bakım merkezine yönlendirecekseniz yakınınız burada; Yattığı odada yalnız olmayı mı ister? Kalabalık bir odada mı kalmak ister? Kafeteryada yemek yiyip odasına mı çıkmak ister yemeğine kadar tüm aktivitelerini odasında mı gerçekleştirmek ister? Odasında mutlaka neler olmasını ister? Misafirlerinin tesise alınmasını mı tercih eder? Ya da kalacağı tesiste doktor olmasını mı tercih eder? Yakınınız ve kendinizin bu konudaki düşüncelerinizi birlikte masaya yatırabilirsiniz.
Hizmetlerin ne kadarını karşılayabilirsiniz? Almayı dileyeceğiniz hizmetlerin maddi değerlerini öğrenin. Örneğin aylık olarak ödeme yapacağınız bir hizmetin içinde neler var, hizmetin kapsamı nedir, neler ekstra olarak faturalandırılacaktır? Hizmetin fiyatı ile ilgili tüm detaylı bilgiye ulaşın.
Neresi eve daha yakın? Yakınınız eğer bir kurumdan bakım desteği alacak ise kurumun size yakın olmasını tercih edin. Böylece hem yakınınızı dilediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz hem de acil durumlarda yakınınızın yanına ulaşmak çok daha kolay olacaktır.
İlk izleniminiz nedir?
Yakınınızı emanet etmeyi düşündüğünüz tesisi iyice gezin, dolaşın. Tesis güvenli görünüyor mu? Kötü kokuyor mu? Sıcaklığı yaşamaya uygun mu? İçeride yaşayan insanlar mutlu görünüyor mu? Yeteri kadar hasta bakıcı var mı? Odalar nasıl? Bu sorularınızın yanıtlarını olumlu karşılayan bir tesis bulduğunuz zaman bu mekanı bir de habersiz bir şekilde yeniden ziyaret edin. Böylece ilk izleminiz ile tesisin günlük halinin eşleşip eşleşmediğinden emin olun.
Uzun sürecek bir bakımı maddi olarak üstlenmek hayli zor olacaktır. Böyle bir karar almadan maddi imkanlarınızı yeniden gözden geçirin. Maddi destek alabileceğiniz yakınlarınız ile görüşün. Devletin ücretsiz sağladığı hizmetler var ise bunlardan nasıl yararlanabileceğinizi öğrenin.
Uzun dönem bakım hizmeti alacak yakınınız ile birlikte değerlendirin
Eğer uzun dönem bakıma ihtiyacı olan bir yakınınız var ise ve siz onun için bir bakım merkezi ya da bir bakıcı araştırıyorsanız bu konu hakkındaki tüm araştırma ve görüşlerinizi bizzat yakınınıza da danışın. Çünkü hizmetten faydalanacak olan kişi kendisidir. Bu süreçte size yardımcı olacak ipuçları ise şöyle:
Şimdiden plan yapın: Yakınınızın uzun süreli bakıma tam da şuan ihtiyacı olmayabilir fakat son dakikaya kalmadan şimdiden ilgili merkez ve görevlileri şimdiden araştırmaya başlayın. Böylece karar değişikliği yapmaya ya da daha çok araştırma yapmaya vaktiniz olur.
Bir yardımcının faydalarına konuşmalarınızda sık sık yer verin: Eğer anneniz ya da babanız günlük ihtiyaçlarını karşılamada kimi zorluklar çekiyor ise ona bu zorlukları yaşadığı zamanda hemen bakıcılardan ve bakım hizmeti veren tesislerden bahsedin. Ya da örneğin yakınınız size bir sohbet esnasında artık tek başına duş almakta ne kadar zorluk çektiğini anlattı. Siz de bu noktada hemen kişisel bakım hizmeti veren profesyonellerden ona bahsedin ve hizmetin ona ne kadar faydası dokunacağını vurgulayın.
Yakınınızın düşünce ve konu hakkındaki fikirlerini öğrenin: Sevdiğiniz yakınınız ruhsal ve zihinsel olarak kendi kararlarını verebilecek yetide ise onun kendi başına karar vermesine izin verin. Ancak yaşadığı hayat bir destek olmadan onun sağlığını tehdit edecek duruma geldiyse kararlarını şekillendirmek için diretin.
Başkaları ile görüştürün
Eğer yakınınız uzun süreli bakım konusunda ihtiyacı olduğu halde direniyor ise sizin söylediklerinizi kabul etmiyor ise onun başkası ile görüşmesini sağlayın. Bu başkası ya da başkaları yakınınızın sözüne çok güvendiği bir akrabanız, arkadaşı, doktoru ya da bir din adamı olabilir. Eğer yakınınız sizi dinlemiyor ise onun itimat edeceği bir kişiden destek alın.
Yakınınız için evi terk edip bir merkezde yaşamak ya da evine daima onunla yaşayacak birini almak fikri çok zor bir durum gibi gelebilir. Ama burada iş onu doğrulara ikna etmekte size düşüyor.
*Blog yazıları ve içerikleri sadece bilgilendirme amaçlıdır. Blog yazılarında tedavi yerine geçen sağlık hizmetlerine yönelik bilgilere yer verilmemiştir. Teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza danışınız.