Vazektomi geri dönüşü, vazektomi işlemini geri almak için yapılan yapılan cerrahi operasyondur. Vazektomi geri alma, testislerden yumurtalıklara sperm taşıyan boruların yeniden bağlanması işlemidir. Başarılı bir vazektomi geri alma operasyonundan sonra, sperm akışınız düzeldiği için eşinizi hamile bırakabilirsiniz. Vazektomi geri alma çoğu zaman işe yarasa da kimi zamanlarda başarısız olabilmektedir.
Vazektomi Geri Dönüşü Neden Yapılır?
Erkekler, yeni bir evlilik veya bir çocuk yetiştirebilecek kadar düzelen ekonomik durum gibi pek çok sebepten dolayı vazektomi geri alma işlemi yaptırabilir. Vazektomi geri alma, vazektominin üzerinden yıllar geçse de yapılabilir ancak ne kadar uzun süre beklenirse, işe yarama ihtimali azalmaktadır. Bazı erkekler ise, vazektomi geri alma operasyonunu, vazektomi işleminden sonra oluşan acıyı tedavi etmek için yaptırmaktadır.
Vazektomi Geri Dönüşü Riskleri Nelerdir?
Vazektomi geri dönüşü operasyonu nadiren ciddi komplikasyonlara sahiptir. Riskler aşağıdakileri içerebilir:
- Sktorum içinde kanama. Bu durum acı verici kan toplanmalarına (hematom) sebep olabilir. Operasyon sonrasında hematom riskini azaltmak için doktorunuzun dinlenmeniz konusundaki önerilerini dikkate almanız gereklidir. Doktorunuza, ameliyattan önce ve sonra aspirin veya diğer tarzda kan inceltici ilaçlardan uzak durup durmamanız gerekmediğini sorun.
- Operasyon alanında enfeksiyon. Yaygın değildir fakat herhangi bir ameliyatta bu risk bulunmaktadır.
- Sperm granülomu. Skrotum içine sızan sperm, bağışıklık sisteminin sperm granülomu adı verilen bir iltihaplı kütle oluşturmasına sebep olabilir. Granülomlar, genellikle ameliyat sonrasında ortaya çıkarak vazektomi geri alma operasyonunun işe yaramadığına işaret etmektedir.
- Kronik ağrı. Vazektomi geri alma operasyonu sonrasında, ufak bir grup insanda testis bölgesinde ağrı oluşabilir.
- Sıvı birikmesi (Hidrosel). Testis çevresinde sıvı birikmesi şişkinliğe sebep olabilir. Hidrosel, kendi kendine yok olabileceği gibi, kimi zaman iğne veya cerrahi operasyon ile alınması gerekebilir.
Eğer vazektomi operasyonundan sonra aşağıdaki belirti ve semptomları geliştirirseniz,
doktorunuzu arayın :
- Ateş
- Azalmayan veya kötüleşen ağrı
- İdrar güçlüğü
- Skrotumda büyük tortu
- Kesikten akan ve durmayan kan
Vazektomi Geri Dönüşü Operasyonuna Nasıl Hazırlanmalısınız?
Vazektomi geri dönüşü operasyonu yaptırmak istiyorsanız, aşağıdaki birkaç maddeyi gözden geçirmeniz gereklidir:
- Vazektomi geri alma operasyonu, genellikle mikro cerrahi yöntemi ile gerçekleştirilen ameliyatlarda daha başarılı olmaktadır.
- Vazektomi geri alma operasyonu pahalı olabilir ve sağlık sigortası kapsamına dahil olmayabilir. Maliyeti hakkında araştırma yapın.
Doktorunuzu seçtikten sonra, doktorunuzla buluşun ve prosedür, riskler ve potansiyel komplikasyonlar hakkında görüşün. Eğer mümkünse, bu görüşmeye partnerinizi de götürün. Doktorunuza daha önce ne kadar operasyon yaptığı, hangi teknikleri kullandığını ve operasyon sonrasında hamilelik konusunda merak ettiklerinizi sormaktan çekinmeyin.
Vazektomi Geri Alma Operasyonundan Önce
Vazektomi geri alma operasyonundan önce, doktorunuz aşağıdakileri yapmak veya bilmek isteyebilir:
- Vazektomi geri alma operasyonunun işe yarama ihtimalinin yüksek olduğundan emin olmak isteyebilir. Doktorunuz size fiziksel bir test uygulayarak, sağlığınız hakkında bazı sorular sorabilir, operasyonu etkileyecek bir sağlık probleminiz olup olmadığına emin olmak isteyebilir.
- Ne kadar sağlıklı sperm ürettiğinizi bilmek isteyebilir. Çoğu erkek için, daha önceden bir kadını hamile bırakmış olmaları yeterli bir kanıt olabilir. Eğer doktorunuz sağlıklı sperm ürettiğinizden emin değilse, testis biyopsisi yapabilir. Bu testte, bir iğne aracılığıyla testislerinizden alan sıvının sperm içerip içermediğine bakılmaktadır.
- Eşinizin hamile kalmaya uygun olup olmadığını doğrulayabilir. Doktorunuz aynı zamanda, partnerinizin herhangi bir doğurganlık problemi olup olmadığını kontrol etmek isteyebilir. Özellikle 35 yaşını geçmiş ve daha önce çocuk doğurmamışsa, bu ihtimal daha fazladır. Bu durumda jinekolojik muayene ve diğer testler uygulanabilir.
Ameliyattan önce atmanız gereken adımları bildiğinizden emin olun. Doktorunuz muhtemelen aşağıdakileri yapmanızı isteyecektir:
- Kanı incelten ilaçları almayı kesin. Vazektomi geri alma operasyonundan iki hafta önce, doktorunuz aspirin veya ibuprofen (Advil, motrin, vb.) gibi ilaçları, kanama riskini artırdığı için almayı kesmeniz gerektiğini söyleyebilir. Aynı şekilde, doktorunuz diğer ilaçları da bırakmanızı isteyebilir.
- Ameliyat günü temiz bir suspansuar getirin. Ameliyat sonrasında, doktorunuz, testislerinizi desteklemesi ve bandajları sabit tutması için bir suspansuar giymenizi isteyebilir.
- Ameliyattan sonra yardım etmesi için birini çağırın. Ameliyat genellikle iki ile dört saat arasında sürmektedir. Anestezisinin etkisinden çıkmak için ekstra zamana ihtiyacınız olabilir. Doktorunuzdan ameliyattan sonra yapmanız gerekenler konusunda bilgi isteyin.
Vazektomi Geri Dönüşü: Ne Bekleyebilirsiniz?
Doktorlar genellikle vazkotemi geri dönüşü operasyonlarını hastanelerde veya ameliyat merkezlerinde yapmaktadırlar. Prosedür genellikle ayakta tedavi edilebilecek standartları içermektedir.
Doktorunuz, operasyon sırasında size problem yaratmaması için genel anestezi kullanacak olabilir veya size uyutmayan fakat acıyı hissetmeyeceğiniz şekilde anestezi uygulayabilir. (Epidural, spinal veya lokal anestezi gibi)
Vazkotemi geri alma operasyonu, normal vazkotemi operasyonundan daha zordur. Uzmanlık ve özel yetenek gerektirir. Doktorlar bu operasyonu iki şekilde yapabilir :
- Vasovasostomi. Bu yöntem ile sperm taşıyan boruların (vas deferens) uçlarının birbirine dikilme işlemi gerçeleştirilir.
- Vasoepididymostomi. Bu operasyon, vas deferenslerin direk olarak her testistisin arkasındaki kanala (epididymis) bağlanması yolu ile yapılır. Vasoepididymostomi operasyonu, genellikle vasovasostomy operasyonuna göre daha zordur. Bu operasyon genellikle diğer alternatifler yapılamadığında veya işe yaraması düşük ihtimal olduğunda gerçekleştirilir.
Muhtemelen hangi tekniğin gerekli olduğunu bilemeyeceksiniz. Çoğu zaman, cerrahınız sizin için en uygun olan tekniği belirleyecektir. Kimi durumlarda iki tekniğin birleşimi de uygulanabilmektedir (Bir testis için vasovasostomi, diğeri için vasoepididymostomi).
Ameliyat esnasında neler olabilir?
Ameliyat sırasında, doktorunuz testis torbanızın altına ufak kesikler(inzisyon) yapabilir. Bu durum, testisin çevresindeki dokuların açığa çıkmasını sağlayacaktır. Daha sonra, doktorunuz sperm taşıyan tüpleri (vas deferens) keserek içerisindeki sıvıyı inceleyecektir. İdeal olarak, bu sıvı sağlıklı ve hareketli spermler ve çok miktarda temiz sıvı içermektedir. Eğer sıvı kalın ve akışkan değil, sperm içermiyor veya az miktarda sperm içeriyorsa, muhtemelen yara dokusu sperm akışını engellemektedir. Bu durumda, vasoepididymostomi yöntemi en iyi seçenek olabilir.
Ameliyattan sonra neler olabilir?
Vazektomi geri dönüşü operasyonundan hemen sonra, doktorunuz kesikleri bandaj ile saracaktır. Bunun ardından suspansiyonu giyerek, yeteri kadar baskı oluşturup hareketi ve kaymayı en aza engelleyip, bandajların yerinde kalmasını sağlamalısınız.
Evinize döndüğünüzde yavaştan alın. Şişkinliği azaltmak amacıyla, periyodik olarak testislerinize buz torbası uygulayın. Anestezinin etkisinden çıkmanızdan dolayı, acı veya kramplar hissedebilirsiniz. Çoğu insan için, acı yoğun değildir ve birkaç gün ile bir hafta arasında bir sürede tamamen geçer.
Birkaç gün boyunca acı hissetmeniz normaldir. Aynı zamanda birkaç hafta içerisinde iyileşecek olan morarmalar oluşabilir. Tüm dikişleriniz, yedi ile on gün arasında bir sürede eriyecektir.
- Ameliyattan sonraki iki gün, ameliyat bölgesini ıslatacak, duş veya yüzme gibi aktivitelerden kaçının.
- Spora veya ağırlık kaldırmaya üç hafta ara verin.
- Eğer masa başı işiniz varsa, birkaç gün sonra işinize dönebilirsiniz. Eğer fiziksel etkinlik gerektiren bir iş yapıyorsanız veya çok fazla yürümeniz, araç kullanmanız gerekiyorsa, işe ne zaman geri dönebileceğiniz hakkında doktorunuz ile konuşun.
- Doktorunuz onay verene kadar masturbasyon yapmayın, cinsel ilişkide bulunmayın. Çoğu insan, ameliyattan iki veya dört hafta sonraya kadar beklemelidir.
- Birkaç hafta boyunca, duş haricinde, sürekli suspansiyon giymeniz gereklidir. Daha sonrasında, egzersiz yaparken yine suspansiyon giymeye ihtiyacınız vardır.
- Bandajlar genelde birkaç gün sonra çıkarılır. Doktorunuza ne zaman çıkarmanız gerektiği konusunda danışabilirsiniz.
Ameliyat Sonrası Sonuçlar
Ameliyattan altı hafta sonra, doktorunuz mikroskop altında sperminizi analiz edecek ve sizi operasyonun başarısı konusunda bilgilendirecektir. Doktorunuz, her iki – üç ayda bir sperminizi kontrol etmek isteyebilir. Partneriniz hamile kalmadığı sürece, sperminizi kontrol etmek vazektomi geri dönüşü operasyonunuzun başarılı olup olmadığını söylemenin tek yoludur.
Vazektomi geri alma operasyonu başarılı olduğunda, sperm hücreleri meninin içerisinde birkaç ay içerisinde belirecektir, kimi durumlarda bu süreç bir yıl veya daha fazla zaman alabilmektedir. Vazektomi geri alma operasyonu yaptıran çiftlerin yarısı, iki yıl içerisinde çocuk sahibi olabilmektedir.
Vazektomi geri alma operasyonu işe yaramazsa,
Vazektomi geri dönüşü operasyonu, kimi zaman sperm blokajının ameliyat sırasında açılamaması veya ameliyat sonrasında blokaj oluşması gibi durumlarda başarısızlığa uğrayabilmektedir. Bazı erkekler, başarısız operasyondan sonra ikinci bir operasyon deneyebilmektedir.
Aynı zamanda, sperminizi dondurarak, vitro fertilizasyon yöntemi ile baba olabilirsiniz. Eğer dondurulmuş sperminiz bulunmuyorsa veya dondurulmuş
sperminiz işe yaramıyorsa, vitro fertilizasyon ile direk olarak testislerinizden alınacak sperm ile baba olma şansınız bulunmaktadır.