Yaşamının Sonundaki Alzheimer’lı Yakınınızın İhtiyaçlarını Karşılamak

yasamin sonundaki alzheimerli yakininizin ihtiyacini karsilamak
Alzheimer tanısı almış bir hastanın yakını olmak, onun hayattaki en güçlü sesi olmak demektir. Yakınınızın ömrünün sonuna kadar rahat ve huzurlu yaşaması elinizden geleni yapmaktan kaçınmayın. Alzheimer hastalığının ilk evrelerinde yakınınızın güvenliği ve rahatlığına odaklanırsınız. Fakat hastalık ilerledikçe hayatın sona ermesi gerçeği ile yüzleşirsiniz. Yakınınızın hastalığı ilerledikçe onun hayatının sonu ile ilgili sorular aklınıza takılmaya başlar. İşte bu dönemde yapabilecekleriniz hakkında birkaç öneri:

Direktifleri Önceden Belirleyin

Sağlık direktifleri; sevdiğiniz yakınınıza uygulanılacak ileri yaşam desteklerini kapsamaktadır. Bu direktifler yakınınızın tercihlerine göre yazılır. Yakınınız hala kendi kararlarını kendi başına alabiliyor, tercihlerini belirtebiliyor iken bu konuyu ona danışmanız en faydalısıdır. Yakınınız ile birlikte yazılı olarak hazırladığınız direktifleri güvenli bir yerde saklayınız. Eğer yakınınızın bakımı sizin yanınızda değil huzur evi gibi bir merkezde devam edecek ise bu direktiflerin bir kopyasını merkezdeki görevlilere iletin.

Hayatının Uzunluğuna Değil, Konforuna Odaklanın

Yakınınızın durumu ilerledikçe ağrıları, davranış değişiklikleri, uyku problemleri ya da fiziksel belirtileri yani yaraları, şişlikleri ve cildinde meydana gelen şişlikleri artabilir. Eğer yakınınız hastalığın daha şiddetli nüksetmesi ile bahsedilen belirtilerin olduğu bir duruma geldi ise onun şikayetlerini doğru gözlemleyip doktora şikayetlerini iletin. Ve uzmanlardan bu şikayetleri ile birlikte ona nasıl bakacağınız konusunda destek alın. Hayatının sonuna gelmiş bir kişinin ağrılarından ve şikayetlerinden kurtulmasına yardım etmek gerekmektedir. Böylece hasta, ölüme rahat ve huzurlu bir şekilde gider. Yakınınızın acı çekmesini önlemek için mutlaka doktorlara alternatif tedaviler için danışın.

Darülaceze ya da Palyatif Bakımdan Yararlanın

Darülaceze, hayatının sonundaki olan hastaların konforlu bir şekilde bakımını üstlenir. Bu merkezlerin içerisinde altı aydan az ömrü kalmış kişiler için özel olarak ayrılmış mekanlar vardır. Merkezlerin son evresinde olduğu Alzheimer hastalarını kabul etme şartları ise şöyledir:
  • Anlamlı bir şekilde iletişim kurma yeteneği kaybolmuş kişiler,
  • Yardım almadan yürüyemeyen kişiler,
  • Demansa bağlı tıbbi komplikasyonu olan kişiler.
Darülaceze veya huzur evi gibi merkezlerde yapılacak bakımın aynısı şeklinde bir bakım için evinizde hemşirelik hizmeti de alabilirsiniz. Palyatif bakım – Bu uygulama, ilerlemiş hastalığı olan kişiler için yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen bir uygulamadır. Merkezlerde gerçekleşen bakımın aksine palyatif bakım, ciddi bir hastalığı olan kişilerin hastalıklarının herhangi bir döneminde gerçekleşebilir. Uygulama, tıbbi tedavinin yanı sıra ruhsal ve psikolojik olarak kaygıların giderilmesinde ve konfor sağlanmasında faydalıdır.

Duygular Aracılığıyla Bağlantı Kurun

Sevdiğiniz yakınınız artık sizi tanımıyor ise veya sözlü iletişim kuramıyor iseniz ona hala güven ve sevgi gösterebileceğiniz unutmayın. Onunla bağlantılarınızı duygularınız ile kurmanın yolları:
  • Dokunun: Sevdiğinizin elini tutun, saçlarını tarayın. Yavaşça sevdiğiniz kişinin ellerine, bacaklarına ve ayaklarına masaj yapın.
  • Koku: Ona sevdiği bir parfümü ya da çiçeği koklatın.
  • İzletin, dinletin: Ona bir doğa manzarası gösterin, sakinleştirici sesler dinletin.
  • İşitme: Yakınınız dediklerinizden tek bir kelime bile anlamıyorsa dahi ona bir şeyler okuyun. Sesinizin tonu ve ritmi onu rahatlatabilir.
Ömrünün son yıllarını Alzheimer olarak geçiren bir hastaya yardımcı olmak zorlu bir yolculuktur. Hastalık ilerledikçe sevdiğiniz için kararları sizin almanız gerekmektedir. Bu süreçte size düşen görev ölüme yaklaşan yakınınıza en saygılı ve sevgili bir şekilde bakmaktır.

*Blog yazıları ve içerikleri sadece bilgilendirme amaçlıdır. Blog yazılarında tedavi yerine geçen sağlık hizmetlerine yönelik bilgilere yer verilmemiştir. Teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza danışınız.