Yaşlılarda Dehidrasyon Nedenleri ve Önleme Yöntemleri

yaşlılarda dehidrasyon
Yaşlılarda dehidrasyon ciddiyetine bağlı olarak, vücut üzerinde büyük etkiye sahipken yalnızca küçük işaretler verdiği için son derece dikkat edilmesi gerekir. Bazı hastalıklar oldukça açık bir şekilde ortaya çıkarken bazıları günlük yaşamda daha az belirgin şekillerde gözükür. Dehidrasyon, bir insanın aldığından daha fazla su kaybettiğinde ortaya çıkar. Vücudumuzdaki yeterli sıvı, vücuda terleme yoluyla kendi sıcaklığını ayarlamasına, kan basıncını korumasına ve vücut atıklarını gidermesine izin verir. Yaşlılarda dehidrasyon şiddetli olursa, halsizlik, idrar yolu enfeksiyonları, pnömoni, yatalak hastaların yatmaktan dolayı vücudunda yara açılmasına  hatta ölümle bile sonuçlanabilir. Genel olarak insanlar su olmadan dört günden daha fazla hayatta kalamazlar.

Yaşlılarda Dehidrasyon Nedenleri

Yaşlılarda dehidrasyon bir takım nedenlerden dolayı özellikle yaygındır:
  • İlaçlar Herhangi bir zamanda, yaşlıların birden fazla ilaç kullanmaları nadir değildir. Bazıları diüretik olabilirken diğerleri hastanın daha fazla terlemesine neden olabilir.
  • Azalmış susuzluk Bir kişinin susuzluk duygusu, yaşlandıkça daha az akut hale gelir. Buna ek olarak, narin yaşlılar için susuz kaldıklarında su içmek için ayağa kalkmak zor olabilir..
  • Böbrek Fonksiyonunun Azalması
Yaşlandıkça vücudumuz böbrek fonksiyonlarını kaybeder ve sıvıları daha az koruyabilir (bu, 50 yaşından itibaren aşamalıdır, ancak 70 yaşın üzerinde akut ve dikkat çekici hale gelir).
  • Hastalık Kusma ve / veya ishal, hızlı bir şekilde yaşlılarda dehidrasyona neden olabilir.

Yaşlılarda Dehidrasyonu Giderme

Bunun yerine, hidrasyon seviyelerini takip etmek için vücut ağırlığının izlenmesini önerir. Vücut ağırlığını izlemek için her sabah tartılmalıdır. Eğer bir gün önce iki kilo veya daha fazla kilo verdiyseler ve özellikle susamış hissettiklerinde veya baş ağrısı yaşarsa muhtemelen dehidre olurlar. Hafif su kaybı, vücut ağırlığınızın %2’sini kaybetmesi olarak tanımlanır. Ağır dehidrasyon, %4 veya daha fazla vücut ağırlığı kaybıyla oluşur. Hafif dehidrasyonda bile, özellikle kardiyak veya böbrek problemleri varsa, kişinin sağlığını etkileyebilir. “Ağır dehidrasyon ile kalbe daha büyük bir yük biner, daha az sıvı ile pompa yapmaya çalışan bir pompayı düşünebilirsiniz.

Yaşlılarda Dehidrasyon Belirtileri

Yaşlılarda dehidrasyon belirtileri şunları içerebilir:
  • Karışıklık
  • Yürüme zorluğu
  • Baş dönmesi veya baş ağrısı
  • Kuru ağız
  • Batık gözler
  • Terleme veya gözyaşı üretememe
  • Hızlı kalp atışı
  • Düşük kan basıncı
  • Düşük idrar çıkışı
  • Kabızlık
Bir yaşlıdaki dehidrasyonun birini sevdiğinden şüpheleniyorsanız, elinin üst kısmındaki deriyi birkaç saniye çekerek cilt turgorunda bir azalma olup olmadığını kontrol edebilirsiniz; Hemen hızlı bir şekilde normale dönmezse, kişi dehidrasyon yaşıyor olabilir.

Yaşlılarda Dehidrasyonu Önleme

Sevdiklerinizin dehidrasyona maruz kalıp kalmadığından emin olmak için, gün içinde yeterli miktarda sıvı tükettiğinden emin olun; Meyve, sebze ve çorbalar gibi sağlıklı, sıvıca zengin yiyecekleri tüketilmeli; idrar renginin açık renk ve yeterli olup olmadığını kontrol edilmeli (koyu renkli idrar veya idrara çıkma sıklığının azlığı dehidrasyonun klasik bir işaretidir). Yaşlıların susuz kaldıklarında sıvı tüketmesi için yardım alması gerekebilir. Bir su şişesini yatağın yanında ya da en sevdikleri oturma yerinde tutmak, özellikle de taşınabilirlik sorunları varsa yardımcı olabilir. Sevdiğiniz bir ise huzur evinde veya bir bakım evinde ise personel, sakinlerine yardımcı çeşitli içecekler sunan ve sadece yemek öğünlerinde değil, günün belli kısımlarında sıvı tüketme etkinlikleri olduğundan emin olun. Birçok hastalıkta olduğu gibi dehidrasyonda da önleme kritiktir. Sevdiğiniz kişinin yeteri kadar sıvı tüketmesini sağlamak, daha sonra dehidrasyonun getirdiği problemleri çözmekten daha kolaydır.

*Blog yazıları ve içerikleri sadece bilgilendirme amaçlıdır. Blog yazılarında tedavi yerine geçen sağlık hizmetlerine yönelik bilgilere yer verilmemiştir. Teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza danışınız.