Yaşlılarda Grip Bakımı ve Önlenmesi

yaşlılarda grip
Yaşlılarda grip önlenmesi gereken ve dikkatlice bakım gerektiren bir uğraştır. Gribe yakalanmak yaşınız veya genel sağlık durumunuz ne olursa olsun kötü bir deneyim olabilir ve grip her zaman önemli bir sağlık sorunu olarak toplumu rahatsız eder. Ancak, yaşlılara yönelik riskler nedeniyle, yaşlılarda grip sorununu önlemek özellikle önemlidir. Yetmişlerde ve seksen yaşındaki yaşlılar, yaşlarına göre hastalıklara karşı azalan bağışıklık nedeniyle altmışlı yaşlardaki yaşlılardan daha fazla grip riski altındadır.

GRİP NASIL YAYILIYOR?

Mevsimsel grip en bulaşıcı hastalıklardan biridir. Öksürük ve hapşırma “solunum yoluyla” ile yayılır. Birisi grip virüsü bulunan bir şeyle (kapı kolları, telefonlar veya alışveriş sepeti tutamakları gibi) dokunabilir ve sonra farkında olmadan ağızlarına veya burunlarına dokunabilir. Ve hasta olan diğer insanlardan uzak durmak yeterli değildir. “İnsanlar semptomlar gelişmeden bir gün önce ve beş gün sonra hastalığa yakalanabilir“. Bu, sorunun bir parçasıdır; insanlar, aslında kendilerini hasta hissetmeden virüsü olduğunu fark etmezler. Yaşlılarda grip belirtileri arasında ateş, titreme, burun akması veya tıkanması, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, aşırı yorgunluk ve kas ağrıları bulunur. Bulantı, kusma ve diyare bazen var olmakla birlikte nadiren belirgindir. Gribin mevsimi tipik olarak Ekim ayı sonundan Şubat ayının sonlarına doğru devam eder, ancak bazı yıllar Mart ve Nisan aylarında görülür.

YAŞLILARDA GRİP VE YAŞLI SAĞLIĞI

Yaşlılar gribe yakalandıklarında komplikasyonlar geliştikçe daha savunmasız durumda olurlar. Grip gerçekten ciddi bir hastalık olduğu için daha genç bir yetişkinden farklı olarak fizyolojik olarak daha savunmasız olabilirler. Bu nedenle yaşlılarda grip vakaları çok daha rahatsız edicidir ve daha büyük bir risk altındadırlar. Hastaneye yatan insanlar ve gripten ölenlerin çoğu, pnömoni ve diğer solunum yolu hastalıklarının bir sonucu olarak oluşur. Ayrıca, bir yaşlının konjestif kalp yetmezliği, kronik akciğer hastalığı, hatta şeker hastalığı veya böbrek yetmezliği gibi kronik sağlık koşullarına sahip olması gribi şiddetlendirir. Ve gribin diğer ortak bir komplikasyonu dehidrasyon olduğu için, sıvı tüketiminin artırılması yaşlılar için hayati önem taşımaktadır.  

YAŞLILARDA GRİBİ ÖNLEME

Hastalanırken iş yerinden uzak durmak veya kalabalık yerlerde gribin başkalarına yayılmasını önlemek için dışarı çıkmamak iyi bir tercihtir. Gribi önlemenin en iyi yolu, yıllık grip aşısı yaptırmaktır. Yüksek doz grip aşısı yalnızca yaşlılar için yapılır. Yaşlı insanlarda daha iyi bağışıklık kazandırmak için düzenli grip aşamalarının dört katı kadar aktif madde içerdiği biliniyor. Mevcutsa, 65 yaş ve daha üstü kullanıcılar için önerilir. Mevsimlik grip virüslerinin her yıl değiştiğini unutmayın, bu nedenle büyük erişkinler her sonbaharda yeni bir grip aşısı almalıdır.

*Blog yazıları ve içerikleri sadece bilgilendirme amaçlıdır. Blog yazılarında tedavi yerine geçen sağlık hizmetlerine yönelik bilgilere yer verilmemiştir. Teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza danışınız.