Yaşlılarda Yere Düşme: Yakınınızı Güvenle Ayağa Kaldırmak
Yaşlılarda yere düşme çok dikkat edilmesi gerekilen bir konu. Bu karmaşık duruma verilen cevap, çeşitli durumsal faktörlere bağlıdır; en önemli faktör, kişinin kendi düşüşünde yaralanıp yaralanmadığını anlamaktan geçer. Şüpheniz olduğunda, yardım için 112’yi veya 444 97 24’ü çağırmak her zaman en güvenlidir.
Sevdiklerinizi bu tür düşüşlerde incitmeden dik olarak ayağa kaldırmanıza yardımcı olabilecek bazı genel yönergeler vardır. Unutmayın, yaşlılarda yere düşme stratejileri ancak sevdiklerinizin yaralanmadığını bildiğiniz zaman kullanılmalıdır.
Yaşlılarda Yere Düşme: Düşen birine yardım etmek için ipuçları
Sakin olun ve sevdiklerinize yavaş, derin nefes almaya teşvik ederek sakin olmalarına yardımcı olun.
Düşen kişinin yaralarını, çürüklerini, muhtemel burkulma ve kırık kemiklerinin olup olmadığını kontrol etmek için inceleyin.
Eğer ciddi yaralanmalara (örneğin kırık kemiklere) sahipse, onları hareket ettirmeyin. 112’yi veya 444 97 24’ü arayın ve yardım gelene kadar sevdiklerinizi mümkün olduğunca rahat tutun.
Kötü incinmemiş ise ve kalkmak isterlerse yavaşça ilerleyin ve takılıp kaldıklarında ya da yorgunlarsa yavaş yavaş hareket edin ve herhangi bir noktada durun.
İki sağlam koltuk bulun. Birini sevdiğin başının yanında, diğeri ayağının altına yerleştirin Onları yönlendirmek ve onları sabit tutmak için oradasınız, ağırlığın hepsini yüklenerek kaldırmayın.
Sevdiklerinizin yana dönmesi ve diz çökmelerine yardımcı olun. Diz ağrısı çekmesi durumunda, dizlerin altına yerleştirilen bir havlu onları rahatlatabilir.
Koltuk başlarına en yakın yere oturtun ve dirseklerini kolçaklara koyun, böylece ellerini koltuğa eşit olarak yerleştirebilirsiniz.
Sevdiklerinizden bir bacağını öne getirip o ayağını yere koyarken koltuğa yaslanmasını isteyin.
İkinci koltuğu sevdiklerinizin arkasına doğru hareket ettirin, sonra kollarını ve bacaklarını kendilerini itmek için kullanmalarını ve ikinci koltuğa oturmalarını isteyin. Sevdiklerinizi sabit tutmak için ellerinizi kullanabilirsiniz, ancak sırtınızı dik tutun ve kendilerini kaldırmak için fiziksel çalışmaları yaptıklarından emin olun.
Doktorlarına düşüş yaşadıklarını bildirin.
Düşen sizseniz neler yapmalısınız?
Sakin olun.
Yaralanmalar, çürükler, olası burkulmalar, kırık kemikler için kendinizi inceleyin.
Herhangi bir kemiğini kırmadığınızı veya ciddi bir hasar görmediğinizden eminseniz, en sağlam mobilyalar için arama yapın (Bir sandalye ideal olurdu.)
Ellerinizden güç alarak diz çökün, sonra yavaşça mobilya parçasının yanında durun.
Diz çökmüş bir konuma gelin ve kollarınızı mobilya parçasının sabit bir alanına yerleştirin (örneğin, sandalyenin kolu).
Bir dizinizi öne getirin ve ayağınızı yere koyun.
Aynı anda kollarınızı ve bacağınızı kullanarak kendinizi yukarı itin ve mobilyanın üzerine oturuncaya kadar devam edin.
Kendinize zarar vermeden veya düşmeden dolaşabildiğinizden emin oluncaya kadar oturun.
Düşüşten sonra kalkamayacağınızı fark ederseniz, sakin olun ve birilerini durum için uyarmaya çalışın. Yardım beklerken, kendinizi sıcak tutmaya ve vücudunuzun herhangi bir alanına çok fazla baskı uygulamaktan kaçınarak yavaşça hareket etmeye çalışın.
Düştüğünüzü doktorunuza bildirin.
Özellikle yaşlılarda yere düşme asla gizli kalmamalı!
*Blog yazıları ve içerikleri sadece bilgilendirme amaçlıdır. Blog yazılarında tedavi yerine geçen sağlık hizmetlerine yönelik bilgilere yer verilmemiştir. Teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza danışınız.